De Bastei in Nijmegen
Nijmegen is een oude stad en tot ergernis van Maastricht ook nog eens de oudste stad van Nederland. Nijmegen doet me denken aan Delft. In de verte dan, want er zijn hier geen grachten en geen bruggen. Wel heuvels. We voelen ons hier thuis, je ruikt en proeft het Bourgondische zuiden.
Linkser dan Nijmegen, het Havanna aan de Waal, wordt het in Nederland niet. Alhoewel het steeds meer Manhattan aan de Waal wordt. Links of rechts, het maakt me niet uit, ik kijk naar het resultaat en dan is de menselijke schaal hier in Nijmegen nog steeds aanwezig. Er wordt met zorg omgegaan met de omgeving, kijk alleen maar hoe de omgeving van de Spiegelwaal eruitziet. Tegenwoordig springt de gemeente ook een stuk zorgvuldiger om met de restanten van het verleden. En daar wil ik het even over hebben.
De Bastei, bezoek dat museum
In 1987 kwam onder enkele gesloopte huizen aan de Waalkade een bijzondere vestingtoren, de Stratemakerstoren, tevoorschijn. Het was een oude bastei, een zware halfronde toren die deel uitmaakte van de stadsmuur. Vanaf 1789 lagen de resten verborgen onder een groot pand. De vestingtoren raakte vergeten.
Nu is het een museum. Hier dwaal je door de oudheid vanaf de Romeinse tijd tot ver in onze tijd. Stille zalen met meesterwerken aan de muur waar de grijze golf eerbiedig langs schuifelt vindt je hier niet. Hier loopt oud en jong door elkaar. Je loopt over echte middeleeuwse straatjes, langs Romeinse vestingmuren en door een overwelfde gang met geschutsruimten. Om elke bocht, op elke verdieping, zie je iets nieuws.
Albrecht Dürer, schilder, graveur en vestingbouwer
Albrecht Dürer, wat heeft die met de Bastei te maken? Als je denkt dat Albrecht Dürer alleen maar schilderde, tekende en kopergravures maakte, dan zit je er goed naast. Hij schreef een boek over wapens en ontwierp vestingwerken voor steden. De Stratemakerstoren is van hem. Het is een naar buiten uitspringende toren met overwelfde ruimten voor het geschut. Een bastei is een enorm bouwwerk en peperduur. Stadsbestuurders waren ook in die tijd niet helemaal gek en de methode Dürer is zelden toegepast. Voor zover ik weet in Nederland op twee plaatsen. In Nijmegen dus met de Stratemakerstoren en in Tilburg liggen de restanten van fort Sanderbout.
de Bastei als beeld van de geschiedenis
Persoonlijk vind ik de grootste attractie van het museum de Bastei het gebouw zelf met de vele kruip-door-sluip-door gangen. Om elke bocht, op elke verdieping, wacht een verrassing, om elke bocht komt je een ander tijdvak tegen, het kan Romeins zijn of vroegmiddeleeuws uit de tijd van Karel de Grote of van veel later uit de tijd van de Beeldenstorm.
Hier vind je mijn contactformulier
Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook
Dit is mijn instagram account.
Op tiktok vindt je me ook
Geef een reactie