De staatsloterij, een menselijke zwakheid

staatsloterij
Huis Pietje de Vries

Een van de vele menselijke zwakheden is gokken. Het is al zo oud als de mensheid, ik weet niet waar de neanderthalers om gokten, maar ze zullen het zeker gedaan hebben.

Het verhaal gaat, ik geef het voor wat het waard is, dat de grote Chinese muur mede gefinancierd is met loterijen. In het westen beginnen de loterijen bij de Romeinen. Die kan je overal de schuld van geven! Het schijnen simpele loterijen op feestjes geweest te zijn. Vanaf de middeleeuwen wordt het serieuzer. Loterijen worden door het stadsbestuur ingesteld, hetzij voor liefdadigheid, hetzij voor projecten, zoals in 1445 voor de bouw van de stadswallen van Sluis.

De hoofdprijs

Ik heb ook last van die menselijke zwakheid en speel ik mee in de staatsloterij. Bij Pietje de Vries in Delft kocht ik af en toe een lot. Het is nu allemaal digitaal geworden en dat hebben ze slim aangepakt. Wat je wint krijg je niet uitgekeerd. Nee, ze zetten dat in je ‘wallet’. Van daaruit kan je het dan overschrijven naar je bankrekening. Zoals zoveel mensen laat ik de kleine prijzen staan. En daar is het de staatsloterij natuurlijk om te doen want ze hopen dat je die ‘wallet’ gebruikt om nieuwe staatsloten te kopen. Kijk, daar hebben ze echt over nagedacht.

De staatsloterij, de oudste loterij?

De staatsloterij schijnt de oudste loterij ter wereld te zijn van de moderne tijd. Sinds 1726 mochten de inwoners van de republiek van de zeven provinciën legaal hun geld over de balk smijten. Alle andere loterijen werden verboden. Tot in onze tijd, nu struikel je over de loterijen en je mag blij zijn dat je in die valpartij niet al je geld kwijt raakt.

El Gordo schijnt ook oud te zijn.

Nog niet zo lang geleden, ongeveer voor de komst van de mobiele telefoon schat ik, moest je moeite doen om te gokken. Je bezocht het verkooppunt voor de staatsloterij of je ondernam een tocht naar de sigarenboer. Nu druk je, in de pauze van een voetbalwedstrijd, op een knop bij een of andere goksite ergens in Verweggistan en floep … daar gaat je maandsalaris. Het kan buitensporige gevolgen hebben voor de rest van je leven. Ik ga het niet uit proberen.

Winst of verlies?

Het is net als in het casino: uiteindelijk wint de bank altijd.

Ach, het gaat ook helemaal niet om die fantastische prijs. Het gaat toch voornamelijk om de hoop, de droom. Hoop, de belangrijkste eigenschap van de mens. Die droom van het winnen van € 1.000.000 en het dromen wat je daar allemaal mee kan doen. Je weet dat het nooit de waarheid wordt en toch doe je het. Dromen mag en dan is € 10,– niet veel geld. Ja, ik heb last van die menselijke zwakheid.

Deel dit artikel