De wachtkamer

De wachtkamer van de dokter kennen we allemaal. Ooit bestond het meubilair van zo’n wachtkamer uit afdankertjes uit de woning van de dokter of zat bij de overname van de praktijk. Dat spul had een ding gemeen: het zat niet prettig. Nu zat je sowieso niet prettig in de wachtkamer want voor de lol ging je niet naar de dokter. Dat is tegenwoordig nog net zo maar waarschijnlijk zit je een stuk comfortabeler.

De wachtkamer als beeld van de maatschappij

Vandaag de dag is een stylist of binnenhuisarchitect bij de inrichting van de wachtkamer betrokken. Meestal zijn de stoelen ergonomisch verantwoord. Meestal, want zoals het huis van de schilder afbladdert, vindt je bij de fysiotherapeut herniastoelen. Het is in ieder geval geen allegaartje meer.

De inrichting

De wachtkamer
de wachtkamer bij de dokter

Soms zit je op een houten bank. Daar werkt een dokter die patiënten met een kader uit zijn wachtkamer wil weren. Vaak zit je in kuipstoeltjes. Ook daarvan krijg je op den duur pijn van in je billen. Op de tafel liggen stapels tijdschriften. Lusteloos blader je door de niets zeggen glamour uitgaven. Nu snap je waarom die bladen blijven bestaan. Stapels van die zooi ligt in wachtkamers en er zijn veel wachtkamers in Nederland.

Tv

Bij een specialist of dokterspraktijk hangt een flatscreen aan de muur. Soms laat het ding een natuurfilm zien, reclame van de vakgroep of is zwart. Een grote pot met plastic bloemen geeft een artistiek tintje en aan de muur hangen levensgrote posters. Bij mijn oogarts is dat … juist, een oog van een meter bij een meter. Wat bij een darmspecialist aan de muur hangt wil ik niet weten.

Rust

De grootste gemene deler in wachtkamers is de stilte. Logisch, iedereen zit daar met zijn eigen sores. Pratende mensen zijn per definitie begeleiders. De rust geef je de mogelijkheid koffie te drinken. Een beetje wachtkamer schenkt tegenwoordig koffie met de keuze van koffie naar espresso of latte macchiato.  Soms smaakte het prima, soms is het kantoordrab. Vaak is het wel of niet schoon maken bepalend voor het verschil. Als er verpakte koekjes liggen gaat het om een dure specialist. Je weet dat die droge meelhap dubbel en dwars via je eigen risico betaalt.

Boeken over de wachtkamer

Daar struikel je over. Blijkbaar is de wachtkamer een intrigerend verblijf waar van alles kan gebeuren en lokt dat schrijvers. Ik heb naar een paar gekeken.

Anne-Mei The schreef  “In de wachtkamer van de dood. “ Het gaat over leven en sterven met dementie. Het lijkt me niet echt geschikt voor een wachtkamer.

“In de wachtkamer van het lichaam” door Joeri Calsius. Dit boek nodigt de lezer uit om het lichaam-geestdualisme te overstijgen. Wat bedoelt hij ermee? Ik pas, ik ga liever naar de kroeg.

In het boek “Sheol, de wachtkamer” van Patrick Maes gaat het over het leven na de dood.

Meer boeken heb ik niet opgezocht. Ik werd hier al depri van.

Van mijn verhaal over vensterbankjes waarop middeleeuwse jonkvrouwen op hun minnaar wachten, wordt je niet depri.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel