Willem IX de Troubadour

Willem IX de Troubadour
Willem IX de Troubadour. Het ziet er niet flatteus uit. Bron: wikipedia

Willem IX, de troubadour, heeft die bestaan? Jazeker dat was de Zuid-Franse hertog van Aquitanië met een groot kasteel met vensterbankjes. Die kom je namelijk tegen in oude burchten. Bijvoorbeeld in kasteel Ammersoyen. De muren zijn zó dik dat er ruimte in de muren zit voor trappen met nissen en vensterbankjes. Het grootste gedeelte van het jaar is het, in de middeleeuwen, daar niet prettig toeven. De ramen hebben nog geen  glas en de wind giert door het trappenhuis. Regen, vuil en sneeuw waait naar binnen.

Voor echt lekkere vensterbankjes waar het prettig zitten is moet je naar het warmere zuiden.

Vensterbankjes en Romeo en Julia

In het diepe zuiden zijn Romeo en Julia verhalen waarin vensterbankjes voor komen. Ze zijn ruiger dan de tragedie van William Shakespeare. Lees bijvoorbeeld eens het verhaal van ‘de troubadour en zijn drie vrouwen’.

Amalberge zit op de vensterbank van haar kasteel. Ze kijkt uit over de velden en mompelt “waar blijft hij toch?”Naast haar ligt het touw en een tas met verschoning. Ze wacht op hertog Willem IX de Troubadour. Hij komt haar schaken.

Dat zij al getrouwd is met zijn vazal, dat hij twee wettige vrouwen in het klooster heeft zitten boeit de hertog niet. Hij moet en zal Amalberge als zijn minnares hebben.

Zijn minnares Amalberge

Amalberge zit op de vensterbank in het kasteel van haar minnaar. Ze voelt geen wroeging. Niet over haar man. Ook niet over de twee wettige vrouwen van Willem, Ermengarde en Philippa. Vanaf haar vensterbankje heeft Amalberge een prima zicht op het toernooiveld. Ze zit niet op de eretribune, dat kan niet. Een vrouw schaken is één ding maar haar laten zitten op de eretribune? Nee, dat geeft schandaal; er zijn tenslotte wel grenzen aan wat kan.

Willem vecht natuurlijk mee in het steekspel; het gevaarlijkste onderdeel van het toernooi.

De naakte Amalberge

Na afloop kijkt ze altijd eerst of hij gewond is en dan kijkt ze naar zijn schild. Dat schild met de afbeelding van haar in evakostuum, de ‘Dangereuse’, want zo noemt hij haar. Is het schild kapot, dan zucht ze: “moet ik weer naakt voor die schilder staan!” Maar zolang hij haar op zijn schild zet, weet ze ook dat ze niet in het klooster terecht komt.

De schilder

Ik heb dit verhaal niet verzonnen. Willem voert een schild waarop Amalberge compleet naakt staat. De edele delen zullen wel beschermd zijn door handen en armen, want de kerk pikt ook niet alles. Maar toch… een evakostuum.

Heeft ze geposeerd voor de schilder? Echt volledig naakt? Zijn hier speciale schilders voor? Hoe gaat zo iets in zijn werk? “hallo, ik ben schilden schilder, kleed u zich maar even uit!” Komt het woord schilder van het schilderen van schilden? Vragen, vragen, vragen en dat allemaal vanwege een vensterbankje.

Best een leuke tijd, die middeleeuwen.

Wil je deel een nog een keer lezen? Klik hier.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel