Bankencrisis

Zijn banken een zegen of een noodzakelijk kwaad? Gezien de bankencrisis uit 2008 neig ik naar het laatste. Ik heb een kort verhaal geschreven over de bank in crisistijd en dan bedoel ik de crisis uit 2008 met als hoogtepunt het failliet van Lehman Brothers in de USA. Die crisis ontstond in 2007 en etterde door tot in 2011. Dat giftige mengsel van een stagnerende huizenmarkt en die verpakte obligaties sloeg het vertrouwen in de financiële markten weg.

Wat ik me bij het schrijven afvroeg was: waar komt de bank vandaan en hoe oud is dat instituut?

 Banken, hoe oud zijn die?

Om dat te weten raadpleeg ik Wikipedia en dat vertelt mij dat de moderne bank zijn oorsprong vindt in de middeleeuwen en de vroege renaissance in Italië en dan het eerste in de rijke steden in het noorden, zoals  Florence,  Venetië  en  Genua. De beroemdste Italiaanse bank was de Banco Medici (1397). De staat rook dat zij zich ermee moesten bemoeien en daar danken we de vroegst bekende staatsbank, de Banco di San Giorgio (Bank van St. George) uit 1407 aan. De oudste nog bestaande bank is de Monte dei Paschi di Siena, sinds 1472. Bankieren was en is een lucratieve bezigheid, je kan er ver mee komen. Eerst werden ze van adel en uiteindelijk schopte een dochter Catharine het tot koningin van Frankrijk en haar kinderen trouwden met nagenoeg alle vorstenhuizen behalve de Oranjes.

Na de bankencrisis: wat doen we met de banken?

Het probleem bij de kredietcrisis was dat grote banken niet om mochten vallen o.m. vanwege hun rol in het betalingsverkeer en dat is bizar. Het geld in onze portemonnee, daar gaat de staat over en het geld op onze bankrekening is in particuliere handen. Dat lijkt mij geen gezonde situatie. We moeten er naartoe dat we onze bankrekening bij de staat (de Nederlandse bank) onderbrengen. Daar wordt nu, ook in Europees verband nu over na gedacht. Niemand heeft zin in weer zo’n crisis.

Bitcoins

Bitcoins (bron Universiteit Utrecht)

Sinds ongeveer 2009 hebben we de bitcoin, een crypto valuta en een mondiaal betaalmiddel. Het is de eerste gedecentraliseerde digitale munt die werkt buiten de controle van een  centrale bank en dat is voor criminelen heel interessant. Bovendien als je de sleutel van je bitcoin portemonnee kwijt raakt heb je vette pech, ook als staat er een miljoen op, opnemen is er dan niet bij. En dan zwijg ik over het gifgantische (geen schrijffout) energieverbruik.

Banken, een zegen of een noodzakelijk kwaad?

Ik neig nog steeds naar het laatste en daar gaat mijn verhaal ‘De bankbonus van Max hebzucht’ over. Klik hier.

Wil je naar het contactformulier? Klik hier

Als je mij op mijn persoonlijke Facebook wil volgen, klik hier

  

Deel dit artikel