Op tijd stoppen
Op tijd stoppen is behoorlijk lastig als je op de toppen van succes naar een volgend doel surft. Te lang aan de top blijven leidt helaas onherroepelijk tot een diepe val. Het op tijd stoppen heb ik in een vorig verhaal (Hoogmoed) behandeld. Nu wilde ik het hebben over mensen die niet op tijd stopten.
De firma Bourbon
Wie niet op tijd stopte was de firma Bourbon. De Zonnekoning Lodewijk XIV riep luid. “L‘état c’est moi.” Het schijnt dat hij die zinsnede tijdens een parlementszitting in 1655 gebezigd heeft. De raad van commissarissen van de firma Bourbon had in moeten grijpen en tegen hem moeten zeggen: “Loewietje, je hebt voor honderd procent gelijk. Dat betekent dat ons werk in het bijeen brengen van de Fransen klaar is. We treden af, roepen de republiek uit en gaan rentenieren aan de Loire.” Ze grepen niet in. Twee Loewietjes later keek Louis XVI, als Louis Capet, tegen de lege sokkel van zijn voorganger nummer vijftien. De sansculotten hakten in 1792 zijn hoofd af. In het proces, dat leidde tot zijn dood, stemde zijn familielid Lodewijk Filips van Orléans voor de doodstraf. Wijzer werd die er niet van. In hetzelfde jaar stuurden ze hem ook naar de guillotine. Zijn zoon, nu wordt het grappig, was de laatste koning van Frankrijk.
In de coulissen van de Franse revolutie werkte Napoleon aan zijn carrière en greep in de staatsgreep van 1799 de macht.
De Romanov Tsaar
Als er een familie niet op tijd stopte waren dat de Romanovs. Van de laatste twaalf tsaren werden er zes vermoord. Dan moet er toch een belletje gaan rinkelen. Zo van: doen we misschien iets niet goed? Maar nee, ze gingen gewoon door tot de Russische revolutie hen in 1918 met kogels doorzeefde.
In 2000 verklaarde de bisschopsraad van de Russisch-orthodoxe kerk de laatste tsaar, Nicolaas II, en zijn naaste familie heilig. Ik weet niet zo goed wat er heilig is aan een keizer die bijna twee miljoen russen in de eerste wereldoorlog liet sneuvelen. Maar wie ben ik om aan de kerk te twijfelen ook al plaatste ze in een ruk door nog achthonderdenzestig namen op hun heiligenkalender. Dat moet een dik boekwerk zijn. Het geeft ook niet de indruk dat tsaar Nicolas een Oscar heeft gewonnen, het lijkt meer op een razzie.
Paul McCartney
De 80-jarige Paul McCartney sloot het Britse festival Glastonbury . De Britse rocklegende was daarmee de oudste headliner ooit. McCartney’s setlist bestond in totaal uit 33 liedjes. Muzikaal stonden de songs als een huis maar de stem was weg. Paul, stop hiermee, optreden voor honderdduizend mensen kan je niet meer. Dit is typisch een gevalletje niet stoppen op het hoogtepunt. Jammer.
Hier vindt je mijn contactformulier
Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook
Geef een reactie