Guy Fawkes en John Lennon

Guy Fawkes ofwel the fifth of november intrigeert mij sinds ik de laatste klanken van Remember van John Lennon hoorde. De woorden “no, no, remember, remember the fifth of November,“ met die knallende ontploffing erna boeide mij. Ik ben fan van de Beatles zo ongeveer vanaf voorjaar 1963 toen ik met mijn oor tegen de radio de schurende mondharmonica hoorde. Vooral John maakt voor mij de mooiste nummers. Maar dit terzijde. Wat is dat met Guy Fawkes

The fifth of November

Waarom zong John over the fifth of November? John Milton schreef een gedicht over de gebeurtenis. Waarom? De schrijver Alan Moore voor de roman “For vendetta” kwam van Guy Fawkes. Er kwam een film met dezelfde naam in 2006. Waarom?

Guy Fawkes beraamde een complot om het parlement in Londen op 5 november 1605 op te blazen. Hij wilde James I van de troon te verwijderen en de Britse katholieke monarchie te herstellen. Jammer voor hem werden alle samenzweerders opgepakt, gemarteld en ter dood gebracht. Een mislukte aanslag is niet de moeite waard te onthouden. Daar stak het parlement een stokje voor, die maakte van 5 november een Britse feestdag. Op die dag branden er vreugdevuren en gooit men stropoppen in het vuur.

Cromwell was slimmer

Cromwell pakte het een stuk slimmer aan. Die greep eerst de macht en sloeg daarna Karel I , de zoon van James I, de kop af. Niets geen buskruit, een proces en het zwaard van de beul. Het was geen reden te stoppen met het vieren van 5 november. Dat bleef in stand. De betekenis verschoof van een protestantse viering naar protest tegen wanbestuur. Tegen het einde van de 18e eeuw waren de scherpste kantjes er vanaf en bedelden kinderen om geld langs de deuren met gemaskerde poppen van Guy.

Het masker van Guy Fawkes

Voor de film For vendetta gebruikte men een gestileerd Guy Fawkesmasker. Dat werd opgepikt door de hackers van Anonymous. Tegenwoordig is het een symbool van de occupybeweging en is het een protest tegen hebzucht, corruptie en een toenemend gebrek aan verantwoordelijkheid binnen de financiële en politieke wereld. Guy Fawkes is van aanslagpleger veranderd in een universeel symbool van protest.

Guy Fawkes
Masker. Bron: geschiedenisbeleven.nl

Wie aan een willekeurig maskerdrager vraagt wie Guy Fawkes was zal waarschijnlijk glazig aangekeken worden.

Zoals vader Cats zei “Het kan verkeren.”

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Deel dit artikel