Corruptie

pausin johanna deel een
mijn bundel pausverhalen

Corruptie? Daar weten ze in Rome alles van. Los van allerlei gesjoemel verkoopt de paus graag baantjes. Baantjes kopen en baantjes verkopen noemt men in de kerk Simonie. Daarin heeft de kerk zo’n sterke reputatie opgebouwd dat het, samen met de aflatenhandel, gezorgd heeft voor het ontstaan van het Calvinisme en andere protestantse richtingen.

Keer op keer wordt het verboden, maar ja, dat geldt voor alle menselijke zonden. Het komt sporadisch nog steeds voor, maar de gouden tijd voor het verkopen van die baantjes lag zo ongeveer tussen 300 en 1700. Ik heb twee lekkere voorbeelden.

Paus Benedictus IX

Paus Benedictus IX. Familie van Marozia, die van de pornocratie. Verkrachting, overspel, moord; van alles schijnt hij gedaan te hebben. Maar daar hebben we het hier niet over.

Om te beginnen schijnt zijn vader het pausambt voor zijn zoontje (jongste paus ooit) gekocht te hebben. Ik vermoed dat het baantje een verjaardagscadeautje was. Op een leeftijd ergens tussen twaalf en achttien jaar word je niet als paus gekozen vanwege je bestuurlijke of religieuze kwaliteiten.

Hij is dus paus. Op een gegeven moment is de bevolking van Rome zijn gedrag zat en wordt hij Rome uitgeschopt. Hij maakt van de nood een deugd en verkoopt zijn pausambt voor een forse som geld. Vervolgens verjaagt hij de nieuwe paus en verkoopt het baantje opnieuw. De Duitse keizer grijpt in: alle drie de pausen worden afgezet. Er komt een nieuwe paus. Dat pikt Benedictus niet. Aanhangers van hem vergiftigen de nieuwe paus. Opnieuw grijpt de keizer in en nu definitief.

Paus Alexander VI

Paus Alexander VI heeft met Benedictus gemeen dat ook hij het baantje heeft gekocht. Ik zeg er gelijk maar bij dat Alexander VI een Borgia is, dan weet je zo ongeveer wat je kan verwachten.

Zijn oom, paus Calixtus III, zorgt goed voor zijn Spaanse familieleden. Hij benoemt zijn neef Rodrigo Borgia tot kardinaal. Rodrigo Borgia wil ook paus worden. Op basis van zijn capaciteiten gaat hij never, nooit gekozen worden, dat snapt hij heel goed. Maar hij heeft wel een voordeel: hij is rijk. Hij geeft zijn paleis aan kardinaal Sforza. Ook al zo’n, min of meer beruchte, Italiaanse adellijke familie. Of het er wat mee te maken heeft, weet ik niet, maar Giovanni Sforza, familie van die kardinaal, trouwt met Lucrezia Borgia, de buitenechtelijke dochter van Rodrigo.

Met het omkopen van één kardinaal is hij er niet. Blijkbaar kan je met het pausschap zoveel verdienen dat hij het zich kan permitteren nog een stel kardinalen om te kopen. Van de 23 kardinalen zijn er maar vijf die de steekpenningen weigeren. In ruil voor zijn gulle giften stemt de meerderheid op Rodrigo – en voilà daar is paus Alexander VI.

Alexander VI is zo corrupt als de pest, hij maakt vijanden bij de vleet. Ondanks die vele, vele vijanden heeft hij het nog lang vol gehouden: hij is elf jaar paus gebleven. De burgers van Rome schijnen bij zijn dood van vreugde op straat gedanst te hebben.  Populair is hij blijkbaar niet geweest.

Waarschijnlijk is hij door vergiftiging om het leven gekomen. Zo vreemd is dat niet. In sommige puzzelwoordenboeken staat bij Borgia: familie van gifmengers. Je zou kunnen zeggen dat boontje om zijn loontje gekomen is.

E-book

Wil je meer lezen over de handel in de kerk? Klik hier.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel