Deventer Boekenmarkt (1)

deventer boekenmarkt(1)
bananendoos

De Deventer Boekenmarkt. Wie heeft daar niet van gehoord? Sinds 1989 is het een jaarlijks evenement in het centrum en langs de IJsselkade in Deventer en het is de grootste boekenmarkt van Europa. Daar zijn ze in Deventer best trots op. Misschien trotser dan op de bijnaam Koekstad en zeker trotser dan op de Stokvissen. Die naam danken ze aan de haringhandel met de Noorse stad bergen waar ze haring en stokvis vandaan haalden in de veertiende eeuw.

Deventer Boekenstad

Deventer Boekenstad heeft een rijke historie. Al in de middeleeuwen was Deventer een belangrijk centrum met beroemde manuscripten en drukkerijen. In de boekenmarkt komen heden en verleden samen. Sinds 1989 wordt de boekenmarkt gehouden op de eerste zondag van augustus. Met succes: ieder jaar trekken zo’n 120.000 boekliefhebbers naar de IJsselstad. Nu staan er ongeveer 875 kramen met honderdduizenden boeken, tijdschriften, kaarten en aanverwante. Dat levert gelijk een stevige wandeling van ruim 6 kilometer over de IJsselkade, de Zandpoort en de Brink. Dit jaar is daar ook Ambilicious bij (kraam 589/590 op Grote Kerkhof). Die kraam mag je natuurlijk niet overslaan, want daar ligt mijn boek ‘Draken, reuzen en zwarte dwergen.’

Thema

‘Zonder bananendoos geen boekenmarkt’, dat was het thema van de 25ste Boekenmarkt. Zo’n geinig thema spreekt me aan. De organisatie schatte dat elk jaar minimaal 8500 bananendozen in gebruik zijn. Een bananendoos is volgens de organisatie sterk, niet te groot, tilbaar en vooral stapelbaar. Daarom verdiende de jubileumeditie een “ode aan de bananendoos”. Voor de editie 2023 is me geen thema bekend.

Ontspanning

Is je dat allemaal te veel? Steek met het pontje de IJssel over, ga lunchen in het hotel of maak een lekkere wandeling in het Worpplantsoen.

Maar eerst en vooral kijk en koop boeken en sla kraam 589/590 niet over.

Wat je ook kan doen is de Broederkerk bezoeken voor de tentoonstelling over de heilige Nicolaas, zijn verering en de Hanze. Je slaat drie vliegen in een klap.

Meer weten over de Deventer Boekenmarkt? Klik hier.

Wil je iets lezen over mijn boek? Klik hier en lees de eerste pagina’s

Recensies vind je hier en hier

Het is ook als e-book uitgegeven en in de bibliotheken kan je het boek lenen.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel