Relieken.

pausenporno
Handel is handel. Dit is wat je noemt een twijfelachtige pose. Foto van Dawid Skalec

Relieken en in dit speciale geval van Sint-Nicolaas. Poetin gaat op bezoek bij de paus en wat gebeurt er? Juist, het bot van St.Nicolaas, onze Sint-Nicolaas, onze goedheiligman wordt naar Rusland gestuurd. Dieven! Sint-Nicolaas is van ons, ook al is het maar een heel klein botje. Ook al kan je jezelf afvragen of het echt wel van Sint-Nicolaas zelf is, dat botje.

De oorlog met Oekraïne ligt nog in de toekomst en goede betrekkingen met de Russische beer zijn belangrijker dan het geluk van de kinderkens uit Nederland.

Relikwieën of relieken

Het probleem met relikwieën is dat je nooit weet hoeveel ervan is en waar ze allemaal vandaan komen. In de vroege middeleeuwen bloeit de verering van heiligen volop. Pelgrims gaan speciaal op reis om de relikwieën van heiligen te zien. Dat bracht niet alleen gelovigen in de kerk maar ook geld in het laatje. Als kerk moest je daarom relikwieën hebben, liefst van een belangrijke heilige, anders gingen de gelovigen gewoon een kerk verderop. Dus een beetje zakelijke pastoor of bisschop zorgde voor relikwieën. Voordat paus, Johannes XV in 993 zei dat alleen de paus iemand heilig mocht verklaren, deden bisschoppen dat regelmatig zelf. Dat kwam soms wel heel erg goed uit.

Voor wie de waarheid minder belangrijk is dan een goed gevulde beurs is de handel in relikwieën een goudmijn: weinig kosten, goede opbrengst. Je graaft een oud lijk op en verkoopt vervolgens de arm van de heilige st.Juttemis. Zoekt een parochie de schedel van de heilige Jorge? Dat is ook toevallig, die is net gevonden! Succes verzekert. Dat kan je een paar keer herhalen tot het lijk op is.

Zijn ze echt?

In z’n algemeenheid kan je stellen dat de meeste relikwieën geen sluitend bewijs van echtheid hebben. Je mag er dus wel van uitgaan dat de meeste relikwieën vals zijn. Een prima indicatie is de hoeveelheid van een relikwie.

Van Johannes de doper schijnen er zes schedels te zijn! Arme man; die moet veel aan zijn hoofd gehad hebben.

Het heilige kruis is natuurlijk de heilige graal van alle relikwieën. In de middeleeuwen waren er zoveel kerken met een stukje van het heilige kruis, dat Johannes Calvijn zei dat er bij elkaar genoeg hout was om een schip te vullen.

E-book

Wil je meer lezen over de handel in de kerk? Klik hier.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel