Hans en Grietje

Hans en Grietje
Bron: Wikipedia. Maker: Arthur Rackham, 1909.

Hans en Grietje is een oud Duits sprookje waar de gebroeders Grimm mee aan de haal gaan. Dit is het werkelijke sprookje en geen suikergoed.

Een boze stiefmoeder komt niet voor, wel een boze stiefvader. Die rotzak is te lui om geld te verdienen om voor de moeder, de kinderen en zichzelf te zorgen. Die stiefvader wil van ze af door ze in het bos achter laten

Ze verdwalen in het bos, dat klopt. Ze vinden een huisje van koek en snoep????? Wat is dat voor onzin! Één regenbui en het huisje is veranderd in een plas suikerwater. Zo’n huisje bestaat niet. Bovendien is snoep hartstikke ongezond. Het is een min of meer normaal huisje en daar woont helemaal geen heks in. Nee, daar woont een lieve oude vrouw.

Citaat

Piet zei: “Oude tang, waar is je schat? Waar verberg jij je goud, zeg het anders verbrand ik je lelijke oude voeten.”

“Grietje, wat is die Piet een gemene, valse vent,” fluisterde Hans boos.

“Ja, Hans. Ik haat die Piet. Wij redden onze lieve Omi. “

De oude vrouw jammerde: “Ik heb helemaal geen goud, ik leef van wat het bos opbrengt. Heb medelijden en maak me los.”

Piet geloofde haar niet en schoof de voeten van de vrouw wat dichter bij het vuur.

Hans stootte Grietje aan en zei zachtjes: “We moeten wat doen, Grietje. Anders verbrandt hij haar voeten en misschien maakt hij onze lieve Omi dood.”

Grietje fluisterde Hans wat in z’n oor. Hans knikte en zei: “Jij geeft het startsein. Heb je een mes bij je?”

Grietje knikte en sloop langzaam weg.

Hoe loopt het af?

Even later riep Piet heel hard “Au,” hij had een steen tegen het hoofd gekregen en keek rond waar die steen vandaan kwam. “Au, au,” riep hij, hij kreeg een steen tegen de schouder uit een andere richting. Opnieuw keek hij om en zag niets. “Au, au, wat is dit, wie doet dat?” riep hij woest. Dit keer had Grietje een steen tegen Piet’s arm gegooid. “Au, dat doet heel zeer, rotzakken, waar zitten jullie?”. Hans raakte met de katapult Piet en liet zich zien door de takken.

“Wat, kleine rotzak, ik grijp je en verbrand je levend,” scheldend kwam Piet op Hans afstormen. Die wachtte niet op Piet, Hans rende hard weg. Hans had korte benen en de lange benen van Piet kwamen dichterbij. Vloekend haalde Piet Hans in, bijna had hij hem te pakken: “Ik maak je dood, kleine etterbak,” riep Piet toen hij zijn arm uitstrekte. De verborgen berenval lag vlak voor Hans en hij rende langs de rand verder. Piet niet, Piet wist niets van de berenval en viel door de afdeklaag. Hij gilde hartverscheurend, heel kort en toen niets meer.

E-Book

Wil je meer lezen over de helse sprookjes? Deze link leid je naar Kobo.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel