De gouden draak

de gouden draak
Bron: Nordisk familjebok (1907) Draak uit de middeleeuwen

De gouden Draak Xeres is de koning van de draken in min boek ‘Draken, reuzen en zwarte dwergen.’ De draak is waarschijnlijk het geliefdste mythische wezen in fantasyboeken. Er moeten honderden, wat zeg ik, misschien duizenden boeken geschreven zijn over draken.

De draak is een van de oudste mythische symbolen ter wereld. Hij komt voor in de Azteekse mythologie, de Chinese mythologie en in vele andere.  Dat ik over draken schrijf, is niet uniek.

De oorsprong van de draak

Maar waar komt de draak vandaan?  Nagenoeg elke cultuur kent draken. De Chinese, de Sumerische en Babylonische mythologie zijn voor ons de eerst bekende. Een van de oudste afbeeldingen van een draak stond op de Isjtarpoort, een oude stadspoort van Babylon. Draken symboliseren, afhankelijk van de cultuur, verschillende krachten. In het voorchristelijke Europa gold de draak vaak zelfs als gunstig. Onder het christendom verkreeg de draak in Europa een kwalijke roep.

Ik weet ook niet of het nieuw is dat ik een eigen invulling van de oorsprong van de draak geef. In mijn boek zijn de draken geschapen door de Draci’s vanuit een draakachtig wezentje op hun oude thuisplaneet. Dat vertelde Xeres aan Lyam en Lianne.

Citaat

Lyam wist van de lessen op school dat draken niet graag logen. Xeres draaide om de vraag heen. ‘Die reuzen en de draken op de wereld der Picten weet u daar iets van?’ Lyam was benieuwd naar het antwoord van Xeres op deze vraag van Lianne. ‘Ik ken de wereld der Picten. Draken of reuzen heb ik daar nooit gezien.’ Ook dit was geen echt antwoord concludeerde Lyam. Lianne liet een steen zien. ‘Kent u deze paarse stenen.’ Het duurde lang voor Xeres antwoord gaf, alsof hij met iets worstelde. ‘Paarse stenen zeggen mij niet zo veel.’ Xeres gaf geen antwoord op de vragen, realiseerde Lyam zich. Misschien gaf Xeres antwoord als hij een andere vraag stelde. ’Hoe zijn de draken op deze wereld terechtgekomen?’ ‘De goden brachten ons hier.’ Goden klonk behoorlijk vaag vond Lyam. ‘Heeft u goden? Wie zijn dat?’ ‘Die zijn verdwenen.’ Weer geen echt antwoord. Lyam voelde dat hij iets te pakken had. ‘De goden zijn dat soms de reuzen van de Pictenwereld?’ ‘Ach, het is allemaal zo lang geleden. Kom, ik breng jullie naar de elven.’

Recensies van ‘Draken, reuzen en zwarte dwergen’ vind je hier en hier.

Deel dit artikel