schrikkeljaar

Op 29-2 krijgen we een dag extra. Iemand van tachtig viert zijn/haar twintigste verjaardag. Dat is mooi. Men zegt ook dat een vrouw iemand ten huwelijk kan vragen en bij weigering moet de opgeëiste partner betalen. Ook mooi.  Het enige wat ik met de schrikkeldag heb, is dat ik twee dagen op mijn horloge moet verzetten in plaats van een dag.

Volgens de deskundigen is de oudste kalender ter wereld een rij kuilen die 10.000 jaar geleden zijn uitgehouwen. Zou kunnen, het zijn er twaalf. Het zou ook niet kunnen, wellicht waren het toiletten, weet ik veel. Het zijn interpretaties. Harde bewijzen zijn er niet.

De kuilen zijn gedurende een periode van 4.000 jaar geregeld bijgewerkt. Maar ja, wie deed dat? De landbouw kwam later dan de kuilen. Zou een groep rondtrekkende jagers-verzamelaars gedacht hebben: ‘shit, we moeten terug. Het is tijd om de kuilen bij te werken. Ik hou mijn twijfels.

We struikelen over de historische kalenders. De Sikh, de Maya, de Azteken, de Joden, de Egyptenaren en zo kan ik nog wel even doorgaan: allemaal hadden/hebben ze een eigen kalender. Maar eigenlijk zijn er maar twee kalenders: die van de maan en die van de zon. Zo, dat ruimt al lekker op.

De kalender die momenteel het meeste gebruikt wordt is de Gregoriaanse kalender. China, toch echt wel een grootmacht, gebruikt hun eigen kalender alleen voor de Chinese feestdagen.

De Hebreeuwse kalender is de officiële kalender van de staat Israël. Zeker de religieuze hardliners, houden vast aan hun kalender. Israëlische kranten en televisiestations gaan er wat soepeler mee om en vermelden de data van nieuwsberichten in zowel de Hebreeuwse als de Gregoriaanse kalender.

Voor de islamitische kalender geldt min of meer hetzelfde. Landen als Saoedi-Arabië houden eraan vast. In andere islamitische landen is de Gregoriaanse kalender de officiële kalender en wordt de islamitische kalender alleen voor religieuze doeleinden gebruikt.

Je kan met een gerust hart stellen dat de Gregoriaanse kalender de wereldkalender is. Dat is niet makkelijk gegaan. We gebruikten de Juliaanse kalender (die van Julius Caesar, de vijand van Asterix en Obelix). Dat ging prima.

Er was een probleem: de kalender was te kort. Rond 1600 liepen we tien dagen achter op de zon. Dus voerde land na land de Gregoriaanse kalender in. Meestal ging dat van boem: in één klap tien dagen overslaan. Alleen de protestantse landen hadden een probleem met deze Paapse uitvinding.  Uiteindelijk stapte Zweden in 1700 ook over. Ze maakten er een potje van: de tien dagen zouden ze in veertig jaar inlopen. Niet dus. Twaalf jaar later draaide ze het systeem terug. Er was helaas een schrikkeldag weggevallen en daarom kreeg Zweden voor één keer de dag 30 februari. Kunt u het nog volgen? De Zweden ook niet en uiteindelijk stapten ze, net als al de andere landen in een keer over de gemiste tien dagen heen en gebruikten de Gregoriaanse kalender. Eind goed, al goed.

Zodra er een kalender is, zijn daar ook de voorspellingen voor het einde van de wereld. Ik zou zeggen lees en beef. Alhoewel als je op de lijst terugkijkt en ziet hoe vaak de wereld niet vergaan is, je gemoedstoestand direct een stuk beter is.

Voor wat het waard is (ik zou het huis nog niet verkopen) heb ik de volgende data voor het einde der tijden.

Ergens tussen 2028 en 2048 vergaat, volgens ene Tim LaHaye, de wereld. Maar ja, zijn eerdere voorspelling kwam ook niet uit.

Een predikant van de Baptisten heeft ook een voorspelling. Voor 2032 vind de ramp plaats. Gezien de rotzooi op de wereld zou hij misschien gelijk kunnen krijgen.

Isaak Newton houdt het op 2060.

Het wordt 16 maart 2880 zeggen NASA wetenschappers. Hier ga ik me niet druk om maken. Als de wereld dan nog bestaat, mag hij van mij ondergaan. Ik ben er toch niet bij.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Deel dit artikel