Escher

Iedereen heeft wel eens iets van Escher gezien, al was het maar als reclame. Kort geleden kwam ik er achter dat we zelfs een heus Escher museum rijk zijn. En niet zomaar een museum. Nee, in het voormalige winterpaleis van koningin Emma aan het Lange Voorhout. Dat is wat je noemt een museum op stand. Zelfs Rembrandt is die eer niet gegund.

Escher
een prent van Escher

Achtergrond

Escher was geboren met een zilveren lepel in zijn mond. Hij mocht architectuur studeren in Haarlem. Een leraar pikte zijn talent eruit en Escher studeerde grafisch ontwerpen. Hij werd graficus en wereldberoemd  Hij dacht buiten de lijntjes en bracht zijn gedachtespinsels binnen de lijntjes tot grafische meesterwerken.

Intrigerende kunstvorm

Unemoto

Wat drijft iemand om op een dag te denken: ik ga mensen visueel op het verkeerde been zetten? Hij was niet de eerste, hij bouwde voort op de ontwerpen van Piranesi die met bijzondere perspectieven werkte. Escher werkte driedimensionaal in een tweedimensionaal vlak. De kunstenaar Unemoto heeft een van de meest bekende litho’s van Escher driedimensionaal vorm gegeven. Ik vind de prent van Escher indrukwekkender.

Niet in één keer

Dit is niet een museum on in één keer tot je te nemen. Na twee verdiepingen is je bevattingsvermogen uitgemergeld. De volgende twee verdiepingen bewaar ik nog even. En dan is er nog de koninklijke component, die je in dit paleis geen moment verlaat. Elke ruimte vertelt het verhaal van de geschiedenis van de koninklijke bewoners. Dit is een museum waar je op moet kauwen.

De sociale kant

Het is geen groot paleis en dat heeft een voordeel. In dit paleis komen duidelijk de gescheiden werelden tussen adel en bedienden naar voren. De koninklijke trappen zijn breed en makkelijk beloopbaar. De trappen van de bedienden zitten weggestopt achter deuren en zijn steil en lastiger te beklimmen. Het souterrain strekt zich uit onder het gehele paleis en is de plaats van de bedienden. Ook die toegang naar boven zit kunstig weggewerkt. Tja, verschil moet er zijn. En in Nederland valt het adellijk gedrag nog mee. Dat was bij Erzsébet Báthory heel wat anders.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Deel dit artikel