pausin johanna deel een
mijn bundel pausverhalen

Dat kleed kon Agnes laten zakken, gaf de abt te kennen. Het wakkerde bij hem lustgevoelens aan en daar zat hij niet op te wachten. Een keer per maand met zijn favoriete non de bijbel bespreken gaf hem voldoende bevrediging zonder roddels, tenminste niet al te veel.

‘Johannes,  je bent niet heterdaad betrapt op onzedelijkheid. Ik heb alleen het woord van Ewoud, je broedermonnik. Dat is niet voldoende. Dit klooster kan je geen verdere  kennis meer bijbrengen. Samen met Ewoud stuur ik je naar Athene. Daar zijn meer mogelijkheden om je te bekwamen in wijsbegeerte en geneeskunde.’

‘De heer is mijn getuige, die rotzak Ewoud heeft mij verraden.’

In haar stem klonk een woede door, die niet veel goeds voor Ewoud beloofde. Ze wilde zeker weten waar ze met de abt aan toe was en zei: ‘Heer abt, wat voor invloed heeft dit op uw besluit?’ Ze trok haar kleed opnieuw tot aanstootgevende hoogte op, tot de abt haastig te kennen gaf dat hij het bewijs van haar Agnes-zijn niet meer wilde zien, hij gaf de voorkeur aan zijn eigen oplossing. Die oplossing was zo oud als Methusalem: als een lid van de club iets deed wat absoluut niet door de beugel kon, maar tegelijkertijd stond dat lid heel goed aangeschreven of bracht zoveel geld binnen, dat ontslaan of de kop afhakken teveel gedoe gaf, dan promoveerde die organisatie dat lid weg.

Aan de verbijsterde Agnes gaf hij een warme aanbevelingsbrief mee, die in gloedvolle bewoordingen de aanleg van de monnik Johannes beschreef voor geneeskunde en wijsbegeerte. Over Ewoud schreef hij niet meer dan dat het een gedienstige monnik was. De abt vond dat gedienstig, vooral komisch omdat hij de diensten van Ewoud aan Agnes in gedachten had. De abt wist dat die twee onderweg uit elkaar zouden gaan, die toon in haar stem, haar woeste blik zei hem genoeg. Die Ewoud kreeg gegarandeerd ergens op die lange weg naar Athene een tragisch ongeluk, daar taalde de abt niet naar, hij had het probleem netjes onder het tapijt geveegd. (wordt vervolgd)

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Deel dit artikel