Pausin Johanna, deel twee

Heeft ze bestaan? Ik denk van wel: als zoiets totaal ongeloofwaardigs al eeuwen stand houdt dan moet het waar zijn. Volgens mij houdt de kerk die stoel ergens diep in de krochten van het Vaticaan verstopt.

pausin johanna deel een
mijn bundel pausverhalen

Het is trouwens niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat een vrouw als man door het leven gaat. De geschiedenis kent voorbeelden bij de vleet. In Nederland heb je Jan van Ant, rond 1750, ze is soldaat en zelfs getrouwd. Haar echtgenote moet niet al te slim geweest zijn om het verschil tussen een man en een vrouw niet door te hebben of het is een dekmantel voor een lesbisch stel.

In de achttiende eeuw heb je de piraat Mary Reade, daarvan gaat het verhaal dat ze zwanger in haar cel is overleden.

En, vrij recent, heb je Teresinha Gomez. Zij doet zich achttien jaar voor als man. Als veel gedecoreerd soldaat, onder de naam van een overleden broer, klimt zij op tot generaal in het Portugese leger. Tenminste dat verhaal vertelt ze rond en ze liegt en bedriegt jarenlang iedereen zonder problemen. Pas in 1994 valt ze door de mand.

De kerkgeschiedenis zelf kent sterke aanwijzingen voor het bestaan van pausin Johanna:

Tot 1592 stond in de kathedraal van Siena een borstbeeld van pausin Johanna, naast de bustes van andere pausen. Op last van paus Clementius VIII bouwen ze de buste om tot een borstbeeld van paus Zacharias. Clementius doet meer gekke dingen; hij keurt goed dat christenen voortaan koffie mogen drinken.

Die jaarlijkse processie waar pausin Johanna uiteindelijk over struikelt? Die gaat voortaan een andere weg: die schandelijke plek vermijdt de optocht. Pas na 1486 loopt de processie opnieuw door de “Via Sacra”, langs de plaats waar Johanna haar kind krijgt.

Er is wat met de Johannes pausen: een paus Johannes XX heeft nooit bestaan! Als de volgende Johannes aan de beurt is, noemt hij zichzelf niet Johannes XX maar Johannes XXI. Men neemt aan dat ergens vóór Johannes XV nog een Johannes paus geweest is. Alleen ze hebben hem nooit kunnen vinden. Naar verluidt is die ontbrekende Johannes pausin Johanna.

Professor Desmarets, hoogleraar aan de universiteit van Groningen, toont de waarheid van de Johanna legende aan en de Leidse hoogleraar Van Spanheim onderschrijft in 1694 die conclusie op basis van meer dan vijfhonderd middeleeuwse bronnen. Het bewijs is enigszins dubieus omdat het bestaan van een pausin Johanna de protestanten goed uitkomt in de periode dat de christenen rollebollend over straat buitelen.

Het laatste bewijs is een Duits onderzoek uit 2018 waarin gevonden munten het bestaan van Pausin Johanna bevestigen.

Al met al: pausin Johanna is geen hersenschim. (wordt vervolgd)

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Deel dit artikel