pausin johanna deel een
mijn bundel pausverhalen

De abt betrapte Agnes terwijl haar minnaar al copulerend niets in de gaten had. Stijf van schrik leunde de abt tegen de direct dicht getrokken deur. Dit was het einde voor de carrière van Johannes in het klooster. En deze keer, in tegenstelling tot Fulda, bestond geen enkele twijfel aan wat die twee deden, dit was niet de heer aanbidden. Twee mannen had de abt door de vingers willen zien ondanks de strenge leer in dit mannenklooster want diezelfde vingers voelden vanmorgen nog het goud van Johannes. Een man en een vrouw met deze lichamelijke activiteit samen in dit klooster en betrapt in omstandigheden die niets te raden over lieten: dat kon natuurlijk nooit. Dat zou een groot schandaal geven. Hier paste een goede oplossing.

De abt zat stil, hij zat met die vrouw in zijn maag, inwendig ging hij razend en vloekend tekeer. Straks zou hij met een goed glas wijn zijn mond spoelen. Die abt uit Fulda moest geweten hebben dat Johannes een vrouw was en schoof die Johannes als een hete knolselderij naar hem door. Hij kon het schandaal oplossen door Johannes en haar minnaar naakt met zweepslagen het klooster uit te jagen. Dat gebeurde vaker: met zweepslagen tussen de joelende en slaande dorpsbewoners door. Spitsroeden moesten die zondaars lopen, de dorpsbewoners bekogelden ze met rotte groenten, stenen en paardenpoep. Die hadden een lollige dag, die twee zondaren niet. De leer eiste deze straf, daarentegen zocht de abt een andere oplossing vanwege die volle geldkist.

Angstig maakte Johannes op bevel van zijn meerdere aarzelend de bovenkleding los. De abt keek en zweeg. Die goed gevulde schatkist, de inkomsten die Johannes binnen bracht, speelde door het hoofd van de abt. De min of meer ontblote vrouw voor hem kon die gouden schittering niet verjagen. Als dit schandaal bekend werd, moest de abt dat geld misschien terug betalen of de vorst zou beslag op zijn schatkist leggen. Daar voelde hij helemaal niets voor.

Uitsluitend één oplossing zou goed werken en de abt zei: “Johannes, je hebt je goede werken hier lang genoeg gedaan. Het wordt tijd dat andere mensen van jouw kennis profiteren. Je vertrekt op pelgrimstocht naar Rome.”

Dat niet de man Johannes voor hem stond negeerde de abt volledig. De vrouw Agnes, min of meer ontkleed en duidelijk als vrouw herkenbaar voor de abt, weigerde de abt als realiteit te erkennen. Zelfs een blinde zag, bij wijze van spreken, de prompte borsten van Agnes tussen haar summiere kleding naar voren steken. Niet deze kloostervader, van alles wat hij zag, vanaf de nek naar beneden, ontkende hij het bestaan. (wordt vervolgd)

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Deel dit artikel