Sinterklaas en de Kerstman deel 4

Sinterklaas en de Kerstman 1
beide op een slee?

“Zijn er problemen?” vroeg de barman, terwijl hij de met een klap omgevallen stoel overeind zette.

“Nee, we hebben een zakelijke discussie. Hij heeft tijd nodig om bij te komen. Heeft u nog twee cappuccino?”

Dat had de barman.

“Ben je een beetje afgekoeld? Ik heb cappuccino voor je neer laten zetten.”

Het was bieden over en weer. Net als vroeger op de veemarkt. Ze deden het zonder, zoals die boeren, elkaar op de hand te slaan. Uiteindelijk waren ze het eens op € 50 voor een Sinterklaas aandeel en € 25 voor een aandeel Kerstman.

Het ging de goede kant op en de cappuccino was opgevolgd door twee Helse Engelen en een portie kaas.

Achteroverleunend vroeg de Kerstman: “Wat doen we met onze productie lijnen?”

“Niets. Die blijven op de Noordpool en in Spanje. Ik zit met iets anders. Hoeveel belasting betaal jij?”

“Belasting? Dat is lachen, ik betaal geen cent. Het is simpel, de Noordpool is van niemand. Toch vallen ze me lastig. Elk jaar komt er wel een vertegenwoordiger langs van de landen die een stuk van de Noordpool claimen. Een Rus is makkelijk, die geef ik een fles Noordpool jajem. Een Deen verwijs ik naar de Canadezen. Tegen de Noren zeg ik dat ik aan de VS betaald heb. Dit alles tot plezier van mijn elfjes. Hoe zit dat bij jou?”

“Alle winsten worden in Spanje belast. Nu wordt het anders met een kantoor in Spanje en op de Noordpool. Het was mij te tricky en ik heb advies ingewonnen.” Sint nam een stevige slok bier.

“Ja. En?”

“Het is echt verdomd lekker bier. Dit is wat mijn adviseurs zeiden. De truc is landen uit te zoeken waar belastingwetten mazen vertonen. Daar maken we gebruik van. Om te beginnen brengen we alle kosten zoveel mogelijk in rekening bij de Spaanse vestiging, dat verlaagt daar de winst en jij betaalde toch al geen belasting. Vervolgens sluizen we de resterende winst door naar een vestiging in Ierland. Dat roomt de winst weer een stuk af. Van daaruit gaat het naar een brievenbusfirma in Nederland. De winst is op papier al meer dan gehalveerd. Als laatste gaat het naar het hoofdkantoor op de Bermuda’s. Daar verdwijnt de laatste winst en betalen we geen cent belasting.”

“Dat lijkt mij een goed advies. En onze firmanaam? Wat vindt je van SantaSint?”

Sint staarde in gedachten naar het lege glas. Hij lustte er nog een. Hij zwaaide naar de barman, stak twee vingers op en wees op de lege glazen. Dat gaf hem de tijd om na te denken. “Dat betekent Heilige Sint. Dat ben ik ook, maar waar blijf jij dan? SintEnClaus, is dat wat?”

Een biertje verder waren ze het eens over de naam: KLAASenCLAUS. Dat bekte lekker. Net als het volgende glas bier.

Later die nacht arresteerde de politie twee over straat zwalkende, lallende oude mannen. Ze zongen Kerstliedjes en Sinterklaasnummers. De laatste nachtbrakers vielen ze lastig door hen cadeaus op te dringen.

Hier vindt je deel een, dit is deel twee en als laatste deel drie

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Deel dit artikel