Gijs en de tunnel van Merlijn

Die afspraak was in de kroeg van Jaap. Vanaf het moment, in dat eerste studiejaar, dat Gijs en Wim de deur openduwden en door het zware bruine tochtgordijn stapten, voelden ze zich thuis in de relaxte sfeer, dit werd hun stamkroeg. ’s Zomers was het een geroezemoes en glasgeklingel van jewelste op de veranda. Stamgasten en verliefde stelletjes gaven de voorkeur aan de permanente intieme schemering binnen. De bar met de koperen voetsteun was solide genoeg om dronken gasten houvast te bieden. Een paar plafonnières en kleine lampen boven de ruwhouten tafeltjes vulden de intieme sfeer goed aan. Ooit, honderd jaar geleden of zo, was de grootvader van Jaap, de huidige kroegbaas, hier begonnen.

Sindsdien was er weinig of niets veranderd. De aftimmering van de vooroorlogse groene kraaldelen en de wanden daarboven hadden, na de opening, nooit meer een verfje gezien. Dat verfje was al lang verdwenen onder de bruine rooklagen uit een grijs verleden toen roken nog gezond was. Af en toe haalde Jaap uit de kringloop een nieuwe tafel of stoel. Meestal na een ‘ongelukje’ tussen een paar dronken klanten. De geur, een mengeling van verschraald bier, de in de muren zittende rooklucht en de boenwas van de toog: ja, dit was de kroeg waar Gijs en Wim zich thuis voelden. Dat ze het goed met Jaap konden vinden zal daar allicht een rol bij gespeeld hebben.

Een uitsmijter had Jaap niet nodig, zijn kroeg kende zelden of nooit problemen. Lawaaischoppers hadden een heilig ontzag voor de forsgebouwde Jaap en dat terwijl Jaap liever een dichtbundel dan een eind hout in zijn handen had. Als Jaap de felblauwe ogen dichtkneep, wisten de stamgasten hoe laat het was en had de lawaaischopper een zee van ruimte om zich heen.

(Word vervolgd)

Toelichting

Dit gedeelte komt uit het eerste hoofdstuk van ‘De tunnel van Merlijn.’ YA fantasy over Gijs en zijn zoektocht naar Merlijn om een Shangri-Laan te redden. Aliens, magie en een nieuwsgierige journaliste kruizen zijn pad. Slaagt hij?

Nieuwsgierig? Deze link brengt je naar een inkijkexemplaar en toon de eerste pagina’s van het verhaal.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram-account.

Deel dit artikel