de loden lady
het graf in de Burchtstraat

Ontegenzeggelijk leverden mijn naakte botten het bewijs dat ik gestorven was en het laatste wat ik wist, was dat mijn geest wegfladderde in een zwart niets. De afgelopen jaren krabbelde dat niets als iets een beetje aan de rand van mijn bewustzijn. Nu gaf blijkbaar het bonken en schudden het laatste zetje en was ik me bewust van mijn omgeving.

Mijn botten kwamen vreemd over, het leek of ze niet echt waren. Ach, welke geest keek met plezier naar de eigen beenderen. De loden kist met die kapotte hoek was van mij. Die had ik destijds geaccepteerd in ruil voor een lading goederen. Bovendien was het glaswerk op de verhoging mijn lievelingsglas. Maar waar was mijn houten kistje?

Munten en mantelspelden bekeek ik niet. De altaarstenen trokken mijn aandacht. Ik zag er zelfs een van Jupiter Serapis. Waren die altaren gestolen uit de tempels?

Ik had de Styx, de rivier in de onderwereld, niet bereikt en ik begreep het niet. Ik voelde me welkom in de tempels en voor elke handelsreis verbrandde ik brood, vruchten of vlees. Mijn huisaltaar was het pronkstuk van het atrium, de zonnige open ruimte omgeven door de overdekte zuilengalerij. Jaarlijks bracht ik een levend dier naar de priester voor het offer. Ik geloofde niet dat ik bij leven de goden had mishaagd.

Deze vreemde onbekende ruimte was duidelijk niet mijn graf. Maar wat was deze ruimte? De taal die gesproken werd, de mensen die naar me keken: dit was niet mijn wereld. Dit waren geen Batavieren, Frisii of Franken. Dit wilde ik niet, ik wilde de rust van mijn graf. Iets of iemand had die rust afgepakt. De herinnering aan de geliefden om mijn stervensbed kwam naar boven. Ik was dood, nog steeds, maar toch met een vorm van bewustzijn. Mijn kind moest dit voor me oplossen.

O Jupiter, oppergod en brenger van al het heil, heerser van aarde en lucht, begunstig mijn boodschap. O Mercurius, breng de boodschap naar mijn geliefden. Goden hoor me aan en laat me vertrekken naar de Elyseïsche velden. Luider en hoger klonk mijn mentale boodschap “ik wil mijn graf terug” aan mijn kind.

(Wordt vervolgd)

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram-account.

Mijn boeken vind je bij Ambilicious en bij Kobo.

Deel dit artikel