Space Odyssey en free e-books

De LP van de Byrds, the Notorious Byrd Brothers, draai ik graag. De melancholieke sfeer spreekt mij aan, vooral in het nummer Space Odyssey. De sfeer sluit voor mij aan bij het boek “Terug naar Shangri-La”, in ieder geval qua belevenis. Je vindt het boek bij Kobo-plus (gratis) of bij Kobo (voor € 1,99). Dit is de link.

Citaat een

Het zat hem dwars dat Wim vaak zijn biertjes betaalde en dat zijn vriendin Lucia, inmiddels ex-vriendin, afrekende als ze uit gingen. Gijs hoefde geen rijkdom, wat meer geld zou hij heel fijn vinden. In zijn vaalblauwe spijkerbroek zaten gaten, niet van die zorgvuldig door de fabrikant aangebrachte gaten, nee dit was echte slijtage.

Gijs was het zelfs een keer overkomen dat een dronken student zijn slijtagebroek wilde kopen. Daar had Gijs geen seconde voor nodig. Onder de ogen van Wim wisselden broek en geld van eigenaar. “Gijs, je doet me nog steeds focking versteld staan. Dat je dat durft.”

“Hoezo? Het is zomer. Ik rij straks in een korte broek naar huis. Niemand ziet dat het een boxer is.”

“Ik bedoel het binnen een seconde besluiten je broek te verkopen. Bizar.”

“Wim, ik heb die broek voor tien euro gekocht. Hij is afgedragen en als een dronken malloot geld biedt voor die derdehands broek omdat hij meent dat het de laatste haute couture is, hoef ik daar niet over na te denken. Jij wikt en weegt, ik niet. Ik heb vijftig euro in mijn zak, wil je wat drinken?”

Het kon Gijs niets schelen. Gijs had die broek bij het Leger des Heils gekocht, hij kocht al zijn kleding bij het Leger, ze hadden daar een goede kwaliteit tegen een lage prijs. Alleen ondergoed en sokken kocht hij nieuw. Dat ondergoed snapte Wim, dat van die sokken vond hij raar: “Alles koop je oud en je sokken koop je nieuw. Dat vind ik vreemd, ik zweer het. Waarom is dat?”

“Wim, van het idee dat een ander met zijn voeten in die sokken gezeten heeft, krijg ik de kriebels. Vraag me niet waarom, ik weet het niet.”

Citaat twee

Voor Wim iets kon zeggen, riep zijn mobieltje hem naar boven. Gijs vond het prima, nu kon hij op zijn gemak, zonder dat Wim in zijn nek stond te hijgen, het kistgraf en de inhoud bekijken. Het materiaal van de kist leek hem zandsteen, meestal stonden op een kistgraf inscripties over de overledene, hier stond helemaal niets of het moest aan de zijkant staan.

De linkerhand van het geraamte lag bezitterig op een Keltische helm. Direct wist hij dat Wim niet blij met zijn boodschap zou zijn. Hij krabde zich op het hoofd, van een combinatie van een Romeinse officier en een Keltische helm had hij nog nooit gehoord, dit was te belangrijk om weg te moffelen. Hij moest nadenken. Misschien kon hij wat verder gaan en die helm eens goed bekijken, hij moest toch op Wim wachten.

Hij had er geen probleem mee om de hand van het skelet op te tillen, hij had vaker een geraamte opgegraven. Voor hem was het geen mens, voor hem was het een archeologische vondst. Voorzichtig, heel voorzichtig, legde hij de hand opzij en nog voorzichtiger tilde hij de helm uit de kist. Hij slaakte een zucht van opluchting, vaak viel alles direct uit elkaar.

De oude helm draaide hij om en om. Op wat restjes na was de binnenbekleding van leer en wol verdwenen. Wat was dat? Dat stukje van het metaal van de helm zag er anders uit.

Nieuwsgierig veegde hij het een beetje schoon. “Shit,” vloekte hij zachtjes, “stommeling, dat had ik beter niet kunnen doen.”

Het plaatje ving hij nog net op voor het op de grond viel. Het voordeel was dat hij het nu beter kon bekijken. De tekst was Latijn, meende hij te zien. Meer kon hij van het vuile plaatje en de kleine letters niet maken.

Kunst

Een echte space odyssey zit er voor mij niet in: ik heb het geld niet. Ik hou het bij het aardse. Ik hou van Griekse en Romeinse kunst. Moderne kunst spreekt mij minder aan, ooit liep ik door een museum van moderne kunst in Lissabon, van de kunst heb ik amper wat gezien, mijn bewondering ging naar het gebouw.

Waar ik vrolijk van word, zijn beelden zoals deze. Alltagsmenschen noemen de kunstenaars ze en verdomd ze hebben gelijk.

Wil je naar het contactformulier? Klik hier  

Als je mij op mijn persoonlijke Facebook wil volgen, klik hier   

Deel dit artikel