Tegeltjeswijsheden! Wie kent ze nog?

In elk huis hingen tegeltjeswijsheden: “oost-west, thuis-best” of “zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens.” Vaak was dat een klok met zo’n kettingwerk met gewichten, die moest je opwinden anders stond hij stil. Nu moet je op tijd de batterij vervangen en die moderne dingen tikken niet of in ieder geval niet hard. Gelukkig.

Meestal vind ik die tegeltjeswijsheden stomme dingen. Toch vraag ik mij af waar die huiskamer wijsheden zijn gebleven? Verpulverd in de zestiger jaren, net als al die gipsen Christusbeelden? Door moeder mee genomen naar het bejaardenhuis en daar alsnog weggegooid? Ik heb geen idee.

De tegeltjeswijsheden, ze bestaan nog

tegeltjeswijsheden
soms kom je leuke dingen tegen

Helemaal verdwenen zijn ze nooit; je kan ze nog kopen en zelfs je eigen tegeltjes met spreuk laten maken. Nee, daar raken we niet vanaf. Altijd duiken ze weer op, desnoods in een ander jasje.

We vinden ze bijvoorbeeld bij de boerderij waar we, als we fietsen, koffie drinken. Daar hangt: “Spaar geen

toiletgebruik
Duitse toiletten zijn duidelijk

centen maar goede momenten,” ook leuk. Of “Creatieve mensen hebben geen rommel, maar overal ideeën liggen,” dat is een sterke smoes om nooit op te ruimen. Ze hebben daar geen touwtje uit de deur en wat er hangt vind ik geinig. Ze hebben een weerstation dat bestaat uit een plank met een bosje touw.

In Duitsland kwam ik een set tegels tegen met een discriminerende, manvijandige inslag. Dat stuitte mij behoorlijk tegen de borst.

Belangrijke uitdrukkingen

Behalve tegeltjes hebben je spreuken of uitdrukkingen, die blijven hangen. “Elk nadeel heb z’n voordeel,” daar hoef je niet bij na te denken: JC.

Reagan kon ook aardig uit de hoek komen: “Ik maak me geen zorgen over het begrotingstekort. Dat is inmiddels zo groot dat het voor zichzelf kan zorgen.” Dan heb je gevoel voor humor. Deze spreekt mij ook aan: “Ze zeggen dat van hard werken nooit iemand is doodgegaan, maar waarom zou je het risico nemen.”

Leuke spreekwoorden

Bij spreekwoorden vind je leuke dingen. “Het is niet al goud wat er blinkt”. Dit is een hele oude, hij bestond al in de middeleeuwen. De uitdrukking geldt nog steeds en volgens mij is het de definitie van reclame.

“Ledigheid is des duivels oorkussen” is ook een hele oude. Rond het begin van de jaartelling kom je vergelijkbare uitdrukkingen tegen. Poe, een poosje ledigheid is best lekker. Neem nu al die bejaarden, die de godganse dag niets doen. Ze zien er niet naar uit dat het slecht met ze af loopt. Die grijze golf is meer van “Laissez faire, laissez passer.” Vertaalt naar de Nederlandse cultuur: “het zal mijn tijd wel duren.”

Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen

Ik heb moeite met het spreekwoord.  “Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen.” Dat schijnt tot moeilijkheden te leiden. Ik ben zelf een product van zo’n kussen met twee van die geloven en ik ben best gelukkig. Moeilijkheden zijn er natuurlijk altijd, tenslotte is het hier een aards tranendal. Maar afgezien daarvan: ik ben een gelukkig mens.

Ik vind het een waardeloos spreekwoord. Bovendien zou de wereld er een stuk beter uitzien als in elk huis twee geloven op één kussen lagen. Dan ben je gelijk van dat fanatieke geloofsgedoe af. Christenen, moslims of hindoes: het maakt geen bal uit. In elk geloof is altijd een fanatieke groep die zo nodig de wereld wil verbeteren door hun geloof met zwaard, tegenwoordig een kalasjnikov, op te leggen. In die gevallen zou een gedeeld kussen een hoop ellende voorkomen.

Dat gezegd hebbende, weet ik nog steeds niet waar die oude tegeltjeswijsheden gebleven zijn.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Deel dit artikel