Vegetarisch worden

Hoe wordt je vegetariër? Gewoon, geen vlees meer eten. Ik ben geen vegetariër en zal het waarschijnlijk nooit worden. Ik vind vlees veel te lekker, desondanks eet ik veel minder vlees en dan alleen van een goede slager. Tenslotte at je vroeger slechts twee keer per week vlees: op zondag – meestal een sudderlapje – en woensdag heet niet voor niets gehaktdag.  Vrijdag vis, maar dat bliefde ik niet: een en al graat. Ik kreeg trouw elk jaar op 3 februari de Blasiuszegen met die twee kruislings gehouden kaarsen tegen mijn keel. Mijn tegenzin tegen al die visgraten was groter dan het vertrouwen in die Blasiuszegen. Vermoedelijk was mijn fiducie in de leer toen al niet zo groot.

Bio-industrie is echte industrie

Geen vega voor mij. Toch zet die hele bio-industrie je aan het denken. De stank, de ziektes, de boer als lijfeigene van de bank: wie dit normaal vindt, is knap gestoord. Naar Brabant ga ik al jaren niet meer, terwijl het vroeger een heerlijk vakantie bestemming was: frisse lucht, mooie bossen. Daar is niet veel van over. Je rijd van de ene stankgolf in de andere en voor je het weet heb je Q-koorts. En met elke stankgolf wordt het verlangen naar een stukje vlees kleiner.

Hebben vegetariërs gelijk?

Helemaal ongelijk hebben die vegetariërs niet. Kaas van soja maken, zou dat kunnen? Zou het smaken? Ik heb zo mijn twijfels. Is foie gras de Canard van soja mogelijk? Tenslotte kunnen ze ook biefstuk maken die bijna niet van echt te onderscheiden is. Regelmatig gebruik ik een vegaproduct, dus die gekweekte nepbiefstuk wil ik best wel eens proberen.

Kaas is dierenleed?

Met het vega argument dat kaas dierenleed is, heb ik niet zoveel. Dan had

Bron: https//commons.wikipedia.org/wiki/User: Mangostaniko

die koe maar geen koe moeten worden. De keuze tussen soja-kaas en kaas-kaas is eigenlijk het zoeken naar het evenwicht tussen het verstand en de maag. Ik geef de voorkeur aan de maag. Ach, die hele discussie over de vleesindustrie  is een borrelende ketel, wie weet wat er uit komt. Vanwege milieuargumenten, niet vanwege dierenleedargumenten, zal vlees steeds duurder worden en dus zal de bio vleesstapel vanzelf dalen. Het heet niet voor niets een stapel en stapels hebben de neiging om hoger of lager te worden. In dit geval dus lager en als het even kan rap kleiner in verband met het stikstofprobleem.

Overigens is het wel zo dat goedkope sojakaas van de lopende band mij niet echt een culinaire uitdaging lijkt. Hoe een vegetariër daar over denkt is zijn zaak. Handgemaakte sojakaas is andere koek, sorry, andere kaas. Zelfs de koe zou dat lekker vinden. Hetgeen bewijst dat de koe een dom, goeiig beest is.

De leer is sterk, het vlees is zwak

Ach, de leer is sterk, het vlees is zwak. Ik zal altijd – met mate – een vleeseter blijven. Toch zal de vleesetende mens langzaam het vlees eten afleren.

Lief kikkertje? Ammehoela!

Maar hoe zit dat met dieren? Moeten die ook niet van het vlees af? Neem nu de vos. Die staat aan de top van de voedselpiramide en heeft geen natuurlijke vijanden, behalve de mens en soms wil een wolf of steenarend een jong vosje te pakken nemen. Hoe leren we de vos het vlees eten af? Of neem de kikker, die vleeseter eet alles wat beweegt en niet te groot is om door te slikken. Wat doen we daaraan?

Zo bekeken is de Dierenpartij een racistische anti menspartij: ze laten de vleesverscheurende dieren buiten schot.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook     

Deel dit artikel