Alcohol mag niet meer

Ja hoor, daar zijn ze weer. De gezondheidsfreaks, de dominees van de nieuwe heilsleer. Alcohol mag nu ook niet meer, nog even en de slijter gaat ondergronds. Hou toch eens met die kanselpreken.

Nederlanders zijn altijd een volk van dominees en kooplui geweest. Nu hebben we een sprong in de evolutie gemaakt: de gezondheidsgoeroes zijn er bij gekomen. Ze hoppen van praatshow naar praatshow om hun leer te verkondigen en gelijktijdig hun fantastische boek op de markt te zetten. Een zogenaamde win win situatie, tenminste voor die verdwaasde heilbrenger.

Alcohol is lekker, vergeet ongezond

Hou toch eens op met die lamme verhalen! Een ei is de menstruatie van een

dit is genieten van alcohol

kip, zegt de gezondheidsgoeroe. Dus een kip is altijd ongesteld! (die is niet van mijzelf maar van Pieter Derksen. Goede show, maar dat terzijde). Hoe toch eens op met die doorgeslagen onzin.

God, wat heb ik een hekel aan die randdebielen en als ze het nu ook nog eens zouden menen. Welnee, gezondheid is voor hun een verdienmodel. Met hun diesel leasebak hoppen ze van praatshow naar praatshow.

Heus, af en toe heb ik het geprobeerd, leven zonder ongezonde dingen, roken, sterke drank. Dat roken kwijt raken was niet moeilijk, ik vond het niet lekker Maar van mijn glas wijn blijven ze vanaf.

Alcohol is ongezond

Oh, ik hoef niet overtuigd te worden, alcohol is slecht voor je gezondheid. Zelfs matig drinken schijnt slecht te zijn. Aan de andere kant blijven de

alcohol
een avondje doorzakken

hersens gezond door goed te eten en daar hou ik mij aan vast.

Bovendien val ik niet in de categorie zware drinker: aan vier glazen per dag kom ik nooit toe. Het is hooguit een à twee glazen per avond en dat zijn glazen waar ongeveer drie kwart deciliter in past. Wat mij tegen staat bij al die gezondheidsgoeroe is dat religieuze toontje van het heilige gelijk, dat toontje van de gelukzalige priester, die mij even om zal lullen.

Iedereen die een keer goed dronken geweest is en ook maar een beetje nadenkt weet, dat wat hij de volgende dag voelt, niet prettig is. Hij weet ook dat het gevoel echt niet komt omdat hij gisteren zo goed gezond bezig geweest is. Daar is geen gezondheidsgoeroe voor nodig.

We gaan gezond naar de filistijnen

Al die gezondheidsinspanningen zijn prima, ga ermee door zou ik zeggen maar wat we vergeten is de gezondheid van de planeet en die gaat, als het een beetje tegen zit, ons de das om doen.

Veel is er volgens mij niet veel meer voor nodig: veertig/vijftig graden in Canada en gigantische bosbranden. Als we zo door gaan – en dat doen we, die kruimelaanpassingen stellen niets voor – roeien we ons zelf uit.  De planeet overleeft het wel, tenslotte heeft die ook kometen en vulkaanuitbarsting Krakatau overleefd. Probleem opgelost.

Drank bij de kapper is dat vrijheid?

Toch ergens hebben die zelfbenoemde gezondheidsgoeroes wel een punt: drank is makkelijker verkrijgbaar dan gezond voedsel. Waarom mag een supermarkt drank verkopen? Is dat een eerste levensbehoefte? Drank bij de kapper, bij de boekhandel? Ben je gestoord, heeft dat ook maar iets met vrijheid te maken? Om dat recht te praten worden nogal wat lamme smoezen opgehangen.

Voor de rest heb ik een hekel aan die zelfbenoemde gezondheidsgoeroes. Flikker toch op, ga ergens anders dominee spelen. Bovendien waar stopt dat gedram? Komt er straks een algoritme voor het verkrijgen van een hypotheek? Leef je gezond dan krijg je geld om dat fel begeerde huis te kopen en bij een beetje ongezond leven gaat dat huis aan je neus voorbij, misschien draait het daar op uit.

Weg met die zelfbenoemde gezondheidsgoeroes, laat mij mijn wijntje drinken.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

 

Deel dit artikel