Lisdoonvarna

Lisdoonvarna? Ik had nog nooit van Lisdoonvarna gehoord. Tot ik uit de tweedehands winkel de dvd “The Matchmaker” meenam. Een komedie uit 1997 over een would-be Kennedy die zijn Ierse roots voor politiek gewin wilde gebruiken. In de USA wonen namelijk nogal veel Ierse stemmers, afstammelingen van Ieren die tijdens de Ierse hongersnood (1845-1850) massaal hun vaderland ontvluchten. Die komedie is losjes gebaseerd is op het werkelijke bestaande koppelfestival van Lisdoonvarna.

Het Matchmaking Festival

Het honderdzestig jaar oude jaarlijkse Matchmaking Festival vindt plaats in september. Hoe ontstaat zo’n festival? Lisdoonvarna trok sinds 1740 toeristen die in de geneeskrachtige spa een bad namen. Vervolgens kreeg het plaatsje na 1845 een spoorstation en de bezoekers stroomden toe. Vooral in september en dat was tevens het einde van de oogstperiode. Het was in die tijd, door het vertrek van veel Ieren, voor een vrijgezel lastig een partner te vinden en wat doe je dan als vrijgezel? Je gaat naar plaatsen waar het druk is en dat was de start voor wat nu het grootste koppelfestival van Europa is.

In Lisdoonvarna kom je voor de liefde

lisdoonvarna
De pub waar het allemaal gebeurt. Maker: Chris Dorney/ Bron: Getty Images

Op zoek naar liefde en huwelijk stroomden de vrijgezelle boeren naar het feest in Lisdoonvarna. In Amsterdam, Venetië en Barcelona klagen ze over de toeristenstromen. Ze moeten niet zeuren. Lisdoonvarna heeft zo’n achthonderd inwoners en gedurende de hele maand september komen daar veertig duizend bezoekers bij. Van elf uur ‘s ochtends tot twee uur ‘s nachts zijn vijftien gelegenheden, pubs en anderszins, geopend voor drank, dans, muziek en ontmoeting in de enige straat van het dorp. Alhoewel veel mensen komen om te genieten van de traditionele Ierse sfeer van muziek en dans, blijft de bedoeling het vinden van die ene ware.

Een hekel heeft aan speeddating?

Wie een hekel heeft aan speeddating, datingsites, Tinder of aanverwante apps: probeer dan het festival van Lisdoonvarna. De naar liefde hongerende mannen en vrouwen kunnen wel wat hulp gebruiken en daarvoor zijn koppelaars actief. Tegen betaling helpen ze een geschikte partner te vinden. De bekendste is Willie Daly, een matchmaker van de vierde generatie en hij zegt meer dan drieduizend matches tot stand te hebben gebracht. Tegenwoordig helpt zijn dochter Elsha mee. Normaal gesproken houdt Willie hof houdt in de knusse bar van het Imperial Hotel. Niet altijd. In 2020 ging het festival niet door (corona). Willie zweert bij zijn uitpuilende 167 jaar oude matchmaking-boek maar vies van de moderne tijd is hij niet. Hij gaf een zoomsessie matchmaking.

Lisdoonvarna is niet zomaar iets

Dat Lisdoonvarna festival is niet zomaar iets. Christy Moore is een bekende Ierse zanger,gitarist en songwriter. Hij schreef het nummer Lisdoonvarna. In Parijs schijnt het de gewoonte te zijn om jaarlijks een ontwerp te vernoemen naar het festival. Sean Byrne, een Ierse Haute Coutureontwerper, ontwierp in 2021 de “Lisdoonvarna-jurk”. Kim Bernardin ontwierp in 2019 de “Lisdoonvarna Dress”. Het schijnt een grote hit te zijn geweest op de catwalks van Parijs en New York. Ik heb geen idee wie die mensen zijn. Het geeft wel aan dat het festival iets heeft.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Deel dit artikel