een schrijversblog voor lezers van fantasy en andere zaken

Fantasie verhalen

Sinterklaas en de Kerstman 1

Sinterklaas en de Kerstman deel 1

Sinterklaas en de Kerstman 1
beide op een slee?

Zuchtend plofte hij in de houten stoel. De barman kwam zoals altijd in dit café snel bij hem. “Jaap, graag een cappuccino met appelgebak en slagroom.” Daar was hij aan toe en of de barman echt Jaap heette, wist hij niet. Elke barman noemde hij Jaap. Hij kwam hier graag. Zijn werkplunje had hij weliswaar op de hotelkamer gelaten, toch herkende soms iemand hem. Hier niet, hier kwamen bluesliefhebbers. De hadden geen belangstelling. Die luisterden, net als hij, naar St.James-infirmary van good old Satchmo. Ook die was hem ontvallen, net als Gershwin, Puccini en Claude Debussy. Als hij terugdacht aan hun optredens voelde hij zich stokoud.

“Now, when I die, bury me in my straight-leg britches. Put on a box-back coat and a stetson hat, put a twenty-dollar gold piece on my watch chain,” klonk uit de boxen.

Vannacht had hij Nijmegen gedaan. Moe was hij, doodmoe. Op een avond als deze verlangde hij naar dat graf van Satchmo. Die gouden munten moesten dan op zijn ogen liggen voor de doortocht en natuurlijk moesten ze een chocoladevulling hebben. Hij wilde zijn stijl niet verloochenen.

“Is deze stoel vrij?”

Een ongenode gast

Opkijken was niet nodig, hij kende de stem. Onverschillig wuifde hij naar de stoel. Hij gaf hem de gelegenheid koffie te bestellen voor hij zei: “Ik dacht dat je allang naar Spanje terug was.”

“Ja, dat was de bedoeling. Daar lag een stapel administratie op mij te wachten en daar had ik geen zin in. Ik bleef hier en gaf de hoofdpiet de opdracht die papierrommel af te handelen. Ik wilde nadenken.”

“Zozo. Kan je dat?”

“Hou je hatelijkheden voor je. Dat nadenken heeft ertoe geleidt dat ik met jou wil praten. Ik wil samenwerken.”

De Kerstman had van alles verwacht van zijn concurrent de Sint, maar dit niet. Het duurde even voor hij uitgelachen was. “Hou op, oude gek. Ik wil helemaal niet samenwerken. Ik neem de hele tent hier van je over. Jouw marktaandeel wordt al jaren kleiner. Samenwerken? Ammehoela.”

Dat pikte Sint niet. “Jij komt net kijken met je traditie van namaak Sinterklaas. Denk je nu echt dat je zo’n oude traditie als het Sinterklaasfeest om zeep kan helpen?”

De Kerstman glimlachte en won tijd door de barman te wenken. “Heeft u voor mij een Helse Engel en geef mijn vriend er ook een voor na zijn koffie.”

Tegen de Sint zei hij: “Dat bier heb ik gisteren geproefd. Het is een stevige tripel. Je houdt het niet voor mogelijk dat in Nijmegen Belgisch bier van topkwaliteit wordt gebrouwen.”

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Deel dit artikel

Vorige

Dwergen

Volgende

Sinterklaas en de Kerstman 2

 1. Heel mooi eerste deel, Wim. Ik ben benieuwd naar het vervolg.

 2. Cobi Oosterling

  Wat een enorme schrijf-energie lees ik in jouw epistels, geweldig.

  Fijn 2023 gewenst.

  Cobi Oosterling

  • Wim

   Dank jewel. Ik schrijf vaak en snel met als gevolg veel taalfouten. Daar moet ik aan werken. Ja ook de beste wensen voor 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén