een schrijversblog voor lezers van fantasy en andere zaken

Fantasie verhalen

Pausin Johanna deel negentien

pausin johanna deel een
mijn bundel pausverhalen

Een godslasterlijke vrouwelijke paus? De Kerk nam een afdoende maatregel om herhaling te voorkomen: de pauselijke kakstoel.  Voortaan moesten potentiële pausen plaats nemen op een grote, marmeren zetel met een gat in de zitting. De naam van die stoel? De ‘sedia stercoraria’ ofwel de ‘pauselijke kakstoel’. De kandidaten voor het pausdom namen plaats op de stoel. Een van de jongere kardinalen voelde of de pauselijke kandidaat inderdaad het juiste geslacht, man, bezat. Opgelucht – geen tweede Johanna – haalden de kardinalen adem als de ballenzoeker luidkeels riep: ‘Testiculos habet et bene pendentes!’, oftewel: ‘Hij heeft testikels en ze hangen goed!’. Tot in de zestiende eeuw bleef, volgens de verhalen, de stoel in gebruik.

De stoel moest nog bestaan want het Vaticaan gooide nooit iets weg en de kerk verstopte die pauselijke kakstoel ergens diep in de krochten van het Vaticaan. (einde) Pausin Johanna maakt onderdeel uit van mijn bundel “Pausen, een apart slag volk.” Nieuwsgierig? Je vindt de bundel gratis bij Kobo-plus

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Deel dit artikel

Vorige

Pausin Johanna deel achttien

Volgende

Fantasy

  1. Anneke Dullaert

    Ha Wim, jouw fantasie heeft weer een aardig aantal verhalen prijs gegeven. Ik vond de verhalen over Pausin Johannes erg grappig.
    groetjes, van oud-buurvrouw Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén