pausin johanna deel een
mijn bundel pausverhalen

Misschien raakte Johannes Anglicus zodanig in de war van dat man/vrouw gedoe dat Agnes deze natuurwet vergat. Die zwangerschap leidde natuurlijk tot een geboorte en de natuur bepaalde het tijdstip van de geboorte in dit geval op een hoogst ongelegen moment. Agnes kreeg snel op elkaar volgende krampen tijdens een processie van paus Johannes Anglicus dwars door de stad van het Vaticaan naar de kerk van Sint-Jan van Lateranen, midden op straat. Agnes kon de weeën met geen mogelijkheid tegen houden, dat lukte niet bij een bevalling, zelfs niet bij een paus.

Daar keek de bevolking van Rome van op, overigens niet erg lang. De bevolking bleef niet lang vroom, de ontzetting sloeg om in een furie van heilige woede. Langs de kant van de weg vonden ze meer dan genoeg antieke Romeinse stenen. Niet veel later lagen de bloederige resten van wat ooit pausin Johanna was bedekt door een rommelige laag grote stenen. Wat met het kind gebeurde bleef een beetje vaag in de overlevering. Vermoedelijk vond ook de baby geen leuk einde.

Een ander verhaal luidde dat Johannes Anglicus, inmiddels toch duidelijk Agnes, gewoon tijdens de bevalling met haar kind een natuurlijk dood stierf.

Dat van die steniging zou heel goed waar kunnen zijn met al die vrome lui daar in Rome. Ze knepen graag de kat, desnoods twee, in het donker, een pausin en daarenboven met een kind, dat ging zelfs de Romeinen te ver.

De kerk ontstak in een razende woede, wat een schandaal! En het druiste tegen alle kerkelijke beginselen in. Dit mocht nooit meer voorkomen en kostte wat het kostte, moest deze schande verdwijnen onder een meters dik tapijt. De kerk vernietigde direct alles wat aan die godslasterlijke vrouwelijke paus herinnerde: ze schreven haar de kerkelijke geschiedenis uit. Zelfs de processie volgde niet meer dezelfde weg; de straathoek waar Johanna beviel van haar kind meed die processie voortaan als de pest. Pas honderden jaren later nam de kerk de oude route opnieuw in gebruik. (wordt vervolgd)

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Deel dit artikel