Arretje Nof

Arretje Nof kwam in mijn gedachten op het moment dat ik een hap van de metselkoek nam. Het proefde iets anders maar de basiselementen boter, biscuit, suiker en chocolade waren hetzelfde. Bij ons heette het Arretje Nof. Hier, vlakbij de Belgische grens, noemde de koffiemevrouw het metselkoek. Andere namen zijn Petit Beurre, batik cake of pletskeskoek. Het wordt niet gebakken, het moet opstijven. Ik denk dat de cake in iedere streek waar ook ter wereld een eigen naam heeft.

Waar komt het vandaan?

Zo oud is de ongebakken cake nog niet. Het moet koud opstijven. Een koelkast is een vereiste of een superkoude ruimte. Het populairst is de chocolade cake. Ik heb geen idee waar de eerste cake vandaan komt. Sommigen zeggen Oostenrijk. Misschien wilde een man een vrouw imponeren maar kon niet koken. Of ging het om de maag van een andere man. Of een vrouw met een man of een andere vrouw. Weet ik veel. Tenslotte moesten ze vroeger ook op hun tenen lopen wat betreft genderneutraliteit. Althans dat dacht ik begrepen te hebben.

Arretje Nof
Batik cake, een andere vorm van Arretje Nof Bron Wikipedia / Night Lantern

Woke?

Mocht ik het niet goed begrepen hebben en mijn opmerking over gender niet woke zijn, dan bied ik aan wie dan ook mijn excuses aan. Ik heb geen idee wat woke inhoudt maar bij excuses moet je ruimhartig zijn.

Ruimhartig

Het barst van de varianten op dit gebied. Iedereen mag zich anarchistisch uitleven want er zijn geen regels, behalve ongekookt en opstijven. Weke variant het ook is, je hoeft niet gestudeerd te hebben om te beseffen dat alle varianten caloriebommen zijn. Vooral die met chocolade. De ricotta ijscake wil ik een keer proberen. Daar heb je voor nodig: speculaas, amandelen, vijgenjam, boter, ricotta, siroop, citroen en vanille suiker. Het lijkt me machtig lekker.

Arretje Nof en Johan Fabritius

Johan Fabritius schreef/illustreerde in 1926 in opdracht van de NOF vijf boekjes over Arretje. Dat was een sprookjesfiguur uit Bagdad. Johan was echt niet de eerste de beste. Maar ja, hoe ging dat. Hij was getrouwd, kreeg kinderen en de kachel moest bij hem ook branden. Dus nam hij de opdracht aan.  Het was reclame en Arretje werd al snel Arretje Nof. De boekjes waren razend populair.

Wil je nog iets lezen over zoete lekkernij? Dit is mijn verhaal over de kokoskoek.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Deel dit artikel