Eleanor Rigby

the Beatles
Engelse Fanbladen van the Beatles

Je kan een krant op twee manieren lezen: digitaal en vanaf papier. Ik doe het laatste. Het voordeel van een papieren krant is dat je beter leest. Corrigeer maar eens een stuk op de computer, print het dan uit en corrigeer het nog een keer: je begrijpt direct wat ik bedoel.

Bijkomend voordeel van de papieren krant is: je ziet diverse onderwerpen door elkaar heen staan en niet per soort gegroepeerd. Dan kan je nieuwsfeiten in elkaars verband zien. Zoals een artikel over de Beatlessong Eleanor Rigby en de invloed van alcohol op creativiteit. Het verband is mij direct duidelijk.

Begraafplaats

Op de begraafplaats van St.Peter’s kerk in Liverpool liggen vlakbij elkaar begraven Eleanor Rigby en Father McKenzie.  Die twee namen zitten in het Beatle-nummer. Volgens de fans is dat geen toeval: het nummer moet op die mensen gebaseerd zijn. Maar Paul denkt daar anders over. Hij zegt dat hij het nummer eerst Daisy Hawkins wilde noemen; Eleanor zou hij hebben afgeleidt van Eleanor Bron, een actrice uit Help. Rigby zou van een slijterij komen. Jaja, belazer je grootje, denken veel fans. Die geloven hier niets van en blijven trouw bloemen leggen op het graf van Eleanor Rigby.

Ik geloof ook geen bal van dat verhaal van Paul maar om een héééél andere reden. Door het artikel over alcohol en creativiteit dat direct onder het artikel van Eleanor Rigby staat. Toeval bestaat niet; die twee artikelen staan niet zomaar onder elkaar, daar zit verband tussen.

Wijn vergroot je creatieve denkvermogen

Volgens zéér betrouwbaar onderzoek uit Oostenrijk verhoogt één glas wijn of bier je creatieve denkvermogen. Het is waar, ik heb het geprobeerd en na twee glazen spatte de creativiteit  het raam uit. Dat is ook wat er bij Paul gebeurd is. Na gebruik van een glas bier schreef hij het nummer want hij had die twee namen wel degelijk gezien op de begraafplaats van St.Peter’s kerk; de plek waar Paul en John elkaar in 1957 voor het eerst ontmoet hebben. “Father McKenzie, writing the words of a sermon that no one will hear?“, dat kan sir Paul alleen uit eigen ervaring weten. Net als ik zal hij vroeger ook nooit naar dat gezever op de preekstoel geluisterd hebben.

Beeldvorming

Toen het nummer klaar was, is hij doorgegaan met innemen en heeft in het uitslapen van zijn alcoholische roes vergeten hoe hij aan het nummer kwam. Of hij wilde in verband met de beeldvorming niet toegeven dat hij apelazarus was en heeft toen dat fake verhaal verzonnen.

Neer, bij mij hoef je niet aan te komen met smoesjes. Je denk toch zeker niet dat ik mij paardenkeutels voor vijgen laat verkopen? Ook niet door Paul McCarthy.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram-account.

Deel dit artikel