Helse sprookjes

helse sprookjes
Niet echt hels, maar wel leuk

Helse sprookjes wat zijn? Dat zijn de oorspronkelijke vaak verzonnen, overgeleverde volksverhalen, waarin wonderen gebeuren, het gaat om goed tegen kwaad en vaak kan de lezer een les uit het sprookje trekken. Soms heeft een sprookje een kern van waarheid, dan is het meer een legende dan een sprookje. Ze hoeven niet eens goed af te lopen en ze voldoen in grote lijnen niet aan hoe de mens tegenwoordig met vrouwen en minderheden om gaat.

Van veel sprookjes weten we niet precies wanneer ze zijn ontstaan. Een sprookje begint vaak met de woorden “Er was eens…” en speelt zich af ergens, Joost mag weten waar, in het verleden. Van generatie op generatie vertellen ouders ze aan hun kinderen.

Verandering

Tot zover is er niets aan de hand maar ongeveer vanaf zestienhonderd schrijven mensen ze op. Met als gevolg dat de tere kinderziel hoognodig beschermd moet worden tegen het rauwe, brute geweld ten opzichte van vrouwen, minderheden, de medemens in het algemeen of dieren. De schrijvers strijken de sprookjes gladder en gladder tot de echte sprookjes verdwenen zijn.

Hans Christian Andersen en de gebroeders Grimm zijn die eerste gladstrijkers, Walt Disney doet het, niet eens dunnetjes, over en het zal niet de laatste keer zijn dat een strijkijzer over sprookjes glijdt. De restanten mag je suikerzoet noemen.

Sprookjes zijn niet suikerzoet

De oorspronkelijke sprookjes zijn verre van suikerzoet. Moord, vergiftiging, diefstal, in de brand steken: alles komt in die sprookjes voor. In mijn boek heb ik de sprookjes zoveel mogelijk teruggebracht naar hun basis, althans zoals ik dat zie. Het is tenslotte cultureel erfgoed en dat moet in stand blijven. Ik noem ze helse sprookjes, met reden. Boy oh boy, suiker is in deze sprookjes ver te zoeken. Verstop ze voor de tere kinderkens en hou ze voor jezelf.

Wil je meer lezen over de helse sprookjes? Deze link leid je naar Kobo.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel