Dwergen

dwergen
een goede dwerg

Dwergen heb je in verschillende vormen. Je hebt natuurlijk de zeven dwergen van Sneeuwwitje. Maar je hebt ook Pikkin, de boosaardige dwerg uit de Bommelverhalen. Die zit vol kwalijk bedrog.  In mijn boek ‘Draken, reuzen en zwarte dwergen’ is Brett de stiefvader van Lianne. Hij speelt geen grote rol, maar hij is wel mijn favoriete bijfiguur.

dwergen
Zo ziet een zwarte dwerg eruit. Bron: https://vi.cleanpng.com/png-qqpbsx/

Dwergen of lilliputters zijn echte mensen. Vroeger waren ze een curiositeit. Een hele bekende was Jeffrey Hudson. Hij was de hofdwerg van de vrouw van koning Charles I. Ondanks zijn lengte van zo’n vijftig centimeter ging hij een pistoolduel aan. Hij won. Misschien had hij beter kunnen verliezen. Duelleren was verboden, hij werd verbannen van het hof en stierf in armoede.

Oorsprong van de dwergen

Dwergen spelen een belangrijke rol in mythologie. Zo wordt bijvoorbeeld volgens het Oudnoorse gedicht Gylfaginning de hemel gedragen door vier van die luitjes. Misschien heeft Pratchett hier zijn idee vandaan van de vier olifanten die de Schijfwereld dragen. In veel fantasyboeken spelen dwergen een rol. Zo ook in mijn boek ‘Draken, reuzen en zwarte dwergen’

Dwergen hebben vaak lange baarden. Ze staan bekend om hun kennis van steen. Bij voorkeur wonen ze ondergronds en ze zijn meesters in mijnbouw en metaalbewerking. Ze vechten bij voorkeur met bijlen of strijdhamers. Het citaat gaat over de laatste veldslag van de dwergen op hun thuiswereld.

Citaat

‘Het restant van ons volk stond voor de laatste ruimtepoort. Het gegil en geschreeuw van vriend en vijand, de doden die vielen, de gewonden die ze achter moesten laten en niet eens een genadestoot konden geven. Het was doemsdag voor ons volk. Door de poort vluchtten de vrouwen en de kinderen angstig en huilend. Het restant van de zwarte lijfwacht van de koning, de amddiffynwyr du en zijn tovenaars beschermden de aftocht. Van alle kanten stormde de overmacht van de Orcs en mensentovenaars toe, de elven vertrokken. Ze leverden hun aandeel in het verslaan van ons volk en konden het afslachten, van hun diep gevallen oude vrienden, niet aanzien. Met elke zwaardslag, in elke pijl en met elke spreuk daalde de haat op ons neer. Ik ontsnapte aan de hand van mijn moeder door de poort, de dwergse tovenaars vernietigden de poort aan hun kant en redden op die manier het restant van ons volk. Die laatste veldslag was het einde van het koninkrijk der dwergen.’

Nieuwsgierig? Deze link brengt je naar een inkijkexemplaar en toon de eerste pagina’s van het verhaal.

Recensies van ‘Draken, reuzen en zwarte dwergen’ vind je hier.

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Hier vind je het contactformulier

Dit is mijn Instagram-account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel