Joeri

Xeres
draak

Joeri? Eigenlijk is het Joeri en de draak, maar de hoofdpersoon is het sprekende hondje Tito. Die zorgt dat uiteindelijk alles op z’n pootjes recht komt. Dit is een sprookje waarin niet direct sprake is van moord, vergiftiging, diefstal of in de brand steken. Er vallen wel doden, maar dat is de eigen schuld van die ridders: ze vallen een draak aan. Hoe stom kan je zijn. Ook wordt er een vrouw als beloning beschikbaar gesteld, maar de vrouw in kwestie heeft daar totaal geen moeite mee. Ze ziet Joeri wel zitten.

Helse sprookjes

Helse sprookjes wat zijn? Dat is mijn bundel waarin Joeri Sint Joris is  en de draak is een vegetarische goedsul. Maar om het meisje van zijn dromen te krijgen, moet Joeri voorkomen dat de draak haar opeet. Dat de draak dat ook helemaal niet wil, wordt snel duidelijk en Joeri, Tito en de draak maken een plan.

Citaat

“Heb ik het goed begrepen, ik moet uw dochter Anna naar de draak brengen?“ vroeg Joeri en voor de zoveelste keer negeerde hij Tito die zei dat ze hem moesten smeren.

“Liever niet en daarom vragen we een vrijwilliger om de draak te doden. De voorraad helden is op en jij bent onze nieuwe drakendoder.”

“Levert dat doden van die draak wat op? Voor niets gaat de zon op,” zei Joeri. Voorlopig hield hij zijn rol als vrijwilliger vol, die meid was verdomd leuk en ze glimlachte naar hem.

“Ja, als je de draak dood, sla ik je tot ridder en krijg je Anna als bruid.”

Rechtop schoot Joeri, naar Tito luisterde hij niet meer. Anna als bruid sprak hem aan, hij vond haar meer dan leuk en ze lachte naar hem. Dat vond hij een prima begin. Tito blafte de hele tijd door: “Niet doen, niet doen, laten we hard weglopen.”

Joeri klopte Tito op de kop en zei: “Tito stil, hier neem een bot en hou je mond dicht.”

Tegen de graaf zei hij: “Heer graaf, ik dood de draak voor de stad op een aantal voorwaarden. Ik kies uit de stapel harnassen een wapenuitrusting, ik wil dat de handelsreiziger Piet met het groene hoedje gearresteerd wordt, die rotzak heeft mijn truffels gestolen en ik wil een paard.”

De graaf knikte: “Die dief arresteren we, als ik de truffels krijg, het is lang geleden dat ik die geproefd heb.”

Joeri vervolgde: “En ik wil graag een wandeling met Anna door de hoftuin en een gesprek met die schildknaap.”

De graaf schudde hard de hand van Joeri, ze hadden een deal. Tito zat jammerend aan de voeten van Joeri: “Dit wordt onze dood, een draak! Stommeling.”

Wil je meer lezen over de helse sprookjes? Deze link leid je naar Kobo. Bij kobo-plus kan je het gratis lezen.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Deel dit artikel