Sarcofaag

de tunnel van Merlijn

Als je in Nijmegen Oost ergens de schop in de grond steekt, is de kans groot dat je iets Romeins tegenkomt. Wim, de vriend van Gijs, graaft de kelder in zijn huis uit en vindt een sarcofaag. Hij roept zijn vriend Gijs erbij en daar start in feite het avontuur voor Gijs in ‘De tunnel van Merlijn.’

Citaat

Halverwege de ruimte bleef Wim staan, pakte een schop en maakte een stenen plaat gedeeltelijk vrij. Direct was Gijs klaarwakker, dit was geen kapot Romeins olielampje. Gretig pakte hij de schop uit Wims handen, maakte de plaat schoon en groef aan de zijkant grond weg. ‘Potdomme, dit is niet mis. Hier ben je zeker heel blij mee?’

‘Dit is niet cool, man. Ik heb stevig staan vloeken toen mijn schop tegen dat rotding stootte. Ik zweer het.’ ‘Jou kennende hoor ik je die vloeken eruit gooien. Zo te zien, lijkt het me een sarcofaag, een kistgraf. Van ruw afgewerkt zandsteen en dat komt niet van de bouwmarkt. Als het is wat ik denk dat het is, is het belangrijk. Op zich is een Romeinse sarcofaag niet zeldzaam. Die lui hebben hier zo’n vierhonderd jaar rondgelopen. Zeldzaam of niet, de archeologen springen hier bovenop.’ Met elk woord zag Gijs het gezicht van Wim meer en meer betrekken tot een stevig onweer. ‘Focking Romeinen.’ Gijs hoorde de weerzin bij Wim. Hij snapte dat. Wim wilde verder en die oude troep hield hem op.

Tegen beter weten in probeerde hij Wim gerust te stellen. ‘Misschien valt het mee. Laten we aan de slag gaan.’ Gijs hoorde opnieuw de weerzin in de stem van Wim. ‘Verdomme. Als het echt Romeins is, moet ik natuurlijk wachten tot ik van de archeologische dienst verder mag. Ik hoop dat je me straks vertelt dat het helemaal niets is, dan ruim ik het op en ga door met de verbouwing.’ Gijs wist nu al dat zijn boodschap Wim niet zou aanstaan. De stenen kist was inderdaad oud, het vrijgemaakte gedeelte vertelde hem voldoende. ‘We maken eerst de bovenkant schoon en graven hem voorzichtig rondom uit. Daarna zien we verder.’ Met twee scheppen groeven ze tot het kistgraf helemaal zichtbaar

Boek

‘De tunnel van Merlijn’ is deel een van de fantasy reeks ‘De ringen van Merlijn.’ Het is verkrijgbaar via de (online)boekhandel en de Boektiek van Ambilicious. Nieuwsgierig? Deze link brengt je naar een inkijkexemplaar en toon de eerste pagina’s van het verhaal.

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram-account.

Deel dit artikel