De heks van Almen en de courtisane van Rome

Aleydis en Fiammetta
heks en courtisane

Sixtus vindt die uitspraak allang prima. Die heeft zijn handen vol aan het schaamteloos bevoordelen van de eigen familie. Hij heeft twee arme neven, die maakt hij kardinaal. De ene, Pietro Riario, schraapt in no-time een godsvermogen bij elkaar en dat geld moet rollen. Die Pietro schaamt zich daar absoluut niet voor, hij voert een hofhouding van vijfhonderd man. Als je geen uitnodiging voor een van zijn feesten krijgt, telde je in Rome niet mee. De dochter van de koning van Napels kijkt niet snel ergens van op. Hier moet ze verrast geweest zijn, want een banket met veertig gerechten, zoals gebraden herten, reigers, verguld brood, een gebraden pauw en zelfs een gebraden beer, is zelfs voor haar een toonbeeld van decadentie.

Natuurlijk heeft Pietro minnaressen, men zegt dat de sultan van Constantinopel jaloers naar de minnaressen kijkt.

Die andere neef, Giuliano della Rovere, zorgt net zo goed voor zichzelf, toch houdt hij zich wat rustiger, zonder al te veel ophef vult hij zijn geldkist. Giuliano heeft namelijk ambitie, hij wil paus worden. Dat lukt en als paus Julius II heeft hij de bijnaam ‘il terribile’. Die bijnaam krijgt hij vanwege het, niet bepaald godvruchtige, optreden als veldheer. Alleen zijn seksuele geaardheid is een dingetje, hij heeft in zijn hofhouding nogal wat knappe jongemannen. De geruchten, in die nieuwe vorm van gedrukte vluchtschriften, over homoseksuele verhoudingen zijn legio. Daar trekt hij zich overigens niets van aan.

Geldgebrek

Sixtus heeft nogal een dure, losse hand van besturen. Dat leidt tot een constant geldgebrek, wat hij oplost door de verkoop van aflaten, baantjes en het opschroeven van de belastingen. Die acties vallen niet op, hij lijkt in dit opzicht op zijn voorgangers. Dat van die minnares Fiammetta van de kardinaal brengt Sixtus op een idee. Hij verzint wat nieuws, hij heft belasting op prostitutie en hij laat priesters betalen voor het hebben van minnaressen.

Heeft hij zelf minnaressen? Natuurlijk. De Romeinen van toen zullen gek opgekeken hebben als hij geen minnaressen in zijn hofhouding heeft. Net zoals de Romeinen van nu verbijsterd zijn als ze via tweets of dergelijke te weten komen dat paus Franciscus een maîtresse heeft.

Men zegt dat Sixtus bij die minnaressen zes onwettige kinderen heeft.

E-book

Het verhaal zit in mijn bundel ‘Pausen, een apart slag volk.’ Wil je meer lezen? Deze link leid je naar Kobo.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Deel dit artikel