Er is schoonheid in de Nijmeegse bruggen, slot

bruggen

            Bruggen verbinden oevers. Dat is hun functie, dat is de reden van hun bestaan. Maar de bruggen over de Spiegelwaal verbinden ook schoonheid. De schoonheid van het nieuw ontworpen landschap. Schoonheid die hoop geeft in een wereld waar schoonheid vaak vernietigd wordt. De massieve constructie van staal en beton doet aan het beeld niets af: de bruggen ogen licht en sierlijk. Ze geven dat verrukkelijke gevoel van zweven.

            De Lentloper met de fee-achtige doorsteken onder het wegdek. Dat gladde, glanzende beton onder de brug, waar zie je zoiets? Een slanke lijn van het vasteland naar het eiland, in het midden breder. Een doordacht accent waardoor haar vormen goed uitkomen. Haar vormen, want voor mij is deze brug zó gracieus, zó mooi, dat kan alleen een vrouw zijn.

            De Zaligebrug: nog zo’n toonbeeld van speelse architectuur. Door haar gebogen lijnen zowel horizontaal als verticaal is er geen twijfel mogelijk: deze brug danst als een vrolijke nimf over het water.

            Dan, aan de stadskant, is daar de wandelbrug de Ooypoort, de poort van Nijmegen naar de Ooypolder. De wandelaar loopt de brug niet op, de wandelaar beklimt de tonronde brug. Bijna boven aangekomen, waardeert de brug die beklimming met een groet: een beweging in de cadans van de stappen.

            En als laatste krijgt de Nijmegenaar een verrassing. De nevengeul in de Ooypolder wordt doorgestoken naar de Waal en wat komt daar uit de klei tevoorschijn? ’t Zeumplankje, de verbinding naar de Nijmeegse Stadswaard. Prettig in z’n eenvoud; het bruggetje zegt: “Kom gebruik mij, ga wandelen in de Stadswaard.”

            Fantastisch die schoonheid, wat een pracht, wat een welbevinden. Tot voor kort toch niet volmaakt, maar de barrière van de Waalkade is aangepakt: de stad ligt niet langer met de rug naar de Waal. Het is nu de Waalboulevard, waar niet alleen toeristen komen maar ook Nijmegenaren. Geen voortrazende auto’s meer. Liefdes bloeien op, kinderen spelen, oudjes genieten van de zon. Nijmegen ligt weer echt aan de Waal.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram-account.

Deel dit artikel