Er is schoonheid in de Nijmeegse bruggen, twee

bruggen

            De tijd brengt verandering. Tja, na de bijna dijkdoorbraken in 1993 en 1995 wordt Den Haag wakker: stel je voor dat West-Nederland onderloopt! Niet vanuit zee, onze oude watervijand, maar vanuit de rivieren. Als een dolkstoot in de rug. Even was iedereen vergeten dat Nederland een rivierdelta is. Den Haag wil ruimte voor de rivier; Nijmegen wil de Waalsprong. Nederland, polderland, dus de wensen gaan samen. Er komt een nevengeul naast de Waal, als een spiegel: inderdaad, de Spiegelwaal.

            De Oversteek verbindt de nieuwbouw aan de Lentse kant met Nijmegen. Het is een schitterende brug, een kunstwerk met een elegante boog hoog in de lucht, een licht beeld afstekend tegen de horizon. Het geeft een gracieuze, welgevormde aanblik: vrouwelijk. De gemetselde bogen in de aanvoerlijnen naar de oeververbinding zijn daarentegen robuust: mannelijk. Je zou het totaalbeeld genderneutraal kunnen noemen.

            Dan gaan de ontwerpers echt los en komt er een architectonisch fraaie, nee schitterende, aanleg van Veurlent en oevers. Alles past, alles klopt. Er komen bruggen. Verbindingen die je kan gebruiken. Meer nog, het zijn schoonheden die je wil laten laten zien. Boy, oh boy, wat zijn ze mooi. Als ik er het talent voor had, zou ik er een lied over schrijven: er is schoonheid in de Nijmeegse bruggen. De nieuwe bruggen krijgen namen. Natuurlijk krijgen ze namen: deze bruggen zijn niet zomaar bruggen: ze hebben uitstraling. Het zijn ware persoonlijkheden.

(Word vervolgd)

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram-account.

Deel dit artikel