Pensioen is hard werken

Pensioen? Laat ik nu altijd gedacht hebben dat zo’n pensionado de godganse dag niets

deed. Niets is minder waar. Om met Sonja Barend te spreken: ‘ik doe hetzelfde als vroeger, alleen werk ik er niet meer bij’. Dat ligt bij mij iets anders, werkte ik vroeger met cijfers, nu werk ik met letters. En ik heb nooit geweten dat met pensioen zijn zo hard werken is. Daar ben je simpelweg niet op voorbereid.

pensioen is hard werken
met pensioen zijn valt niet mee

Het is ongeveer net als vader worden, je weet dat het bestaat, je weet dat het er aan komt maar je weet niet echt wat het is. Je hebt ongeveer een idee maar dat haalt het niet bij de werkelijkheid.

Stoppen met werken

Ze zeggen dat de overgang van werk naar pensioen een grote cultuurschok is, een soort  zwart gat. Dat leek mij helemaal niets, ik vond mijn werk nog leuk en dus ben ik er mee doorgegaan. Ik heb het langzaam afgebouwd en zes jaar geleden was ik zover om er mee te stoppen: het heilige werkvuur was verdwenen.

Ik vergelijk het een beetje met op vakantie gaan naar Spanje. Je kan vliegen naar Spanje of je kan met de auto naar Spanje. In het ene geval kom je direct van de kou in de hitte, in het andere geval kan je langzaam aan de oplopende temperatuur wennen.

Dat laatste lijkt mij een stuk beter.

Pensioen

En op een dag is het zover, je stopt met werken en ga genieten van je oude dag. Alleen van dat zitten achter de geraniums klopt niet veel.

werkplek

Ik ben de godganse dag druk: sporten, tuinieren, wandelen, koken, stukjes schrijven, boodschappen doen. En dan wil ik eigenlijk ook nog vrijwilligerswerk doen.

Daar heb je structuur bij nodig, tenminste ik vind dat wel prettig. Zeg maar een dagprogramma, nu niet verordonneert door je baas maar door jezelf.

Tja, en dan zijn er ook nog de kleinkinderen. Klierkinderen zeg ik wel eens, maar dat is niet serieus bedoelt. Opa plaagt altijd, zeggen ze dan. Ik zou niet weten waar ze dat nu weer vandaan halen. Oppassen is leuk; tjonge wat hebben die jochies een energie! Ze lopen 2x dezelfde afstand als jij. Ach, ik ben oude belegen wijn, zij zijn sprankelende zomerwijn.

Ik ben een softie opa, zoals mijn dochter zegt. Tja, dat klopt wel een beetje; vader zijn is opvoeden; opa zijn is een beetje verwennen.

Maar tot nu toe voel ik mij er heel prettig bij.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Gepubliceerd 14-8-2021, herzien 20-10-2021

Deel dit artikel