Don’t stand so close to me

Wat heeft ‘Don’t stand so close to me’ met gratis e-books te maken? Niet veel, wel met boeken. Het nummer van Sting verwijst naar de roman Lolita van Vladimir Nabokov. Sting scheen destijds last te hebben van ongepaste avances van een studente.

De Pausen, althans die Pausen die ik interessant vind, hadden geen last van ongepaste avances. Hoe ongepaster hoe beter voor hen, niet voor hun slachtoffers. Seks, moord, verkrachting deed die pausen niets. Je leest het in mijn boek ”pausen, een apart slag volk,” gratis te lezen via Kobo-plus of voor € 1,99 via Kobo.

Pausen Alexander VI

Citaat:

Je kan niet zeggen dat de clerus het celibaat juichend omarmt. Ben je gek. Nog eeuwen lang copuleren priesters, bisschoppen en pausen vol overgave met hun vrouwen. De heilige Damasus I heeft een aanklacht van overspel aan de broek en heeft de bijnaam streler van damesoren. Jaja, wat hij streelde waren vast geen damesoren. Paus Gregorius de Grote stamt af van paus Felix III. Ja, die jongens in Rome weten de andere sekse heel goed te waarderen.

Wie maakt het bij het uitoefenen van de seksuele daad het bontste? Tja, daar kan je een verkiezing voor houden. Wint Benedictus IX, bekend door verkrachtingen, overspel, moord, verkoper van het pausambt en vergiftiger van paus Damasus II?

Of wordt het Alexander VI, een Borgia en niet bepaald een schoolvoorbeeld van een gelovige Heilige Vader. De paustitel koopt hij. Of hij een goede vader voor zijn zeven kinderen bij verschillende maîtresses is, weet ik niet. Hij zorgt wel dat ze allemaal goed terecht komen. Het gerucht gaat dat hij een achtste kind bij dochter Lucrezia heeft. Als paus is hij niet vies van het gebruik van de brandstapel. En daarnaast staat hij bekend als gifmenger en verkoper van kardinaaltitels. Ik zet mijn geld op Alexander VI.

De pornocratie

Citaat:

Als Marozia vijftien is, is ze de minnares van Paus Sergius III.  Pikant detail: Sergius zou de neef van haar vader zijn. Samen hebben zij een zoon, Johannes. Die wordt later, natuurlijk, paus Johannes XI. De moraal in die tijd is ruim, veel is mogelijk zonder gefronste wenkbrauwen, echter bij die moraal hoort natuurlijk niet ongehuwd moeder zijn. De beeldschone Marozia trouwt, ondanks haar reputatie,  met de hertog van Spoleto, die de zoon van Sergius als eigen zoon erkent. Dat heeft ze toch slim gedaan. Nadat de hertog vermoord is, trouwt ze opnieuw.

Men zegt dat de toenmalige kerkleider, Johannes X, net als paus Sergius III, met haar het bed deelt. Misschien heeft ze een opvliegend karakter, misschien doet Johannes iets niet goed. Wat het is, weten we niet en voor het resultaat maakt het niet uit: samen met haar tweede man neemt ze Rome in, zet de paus gevangen en onder het motto, opgeruimd staat netjes, laat ze hem na een poosje vermoorden.

Het is niet bekend of Marozia ook de hand heeft in de moorden op de twee voorgangers van Johannes X.

Van de volgende twee pausen, marionetten, heeft Marozia de touwtjes stevig in handen, die opvolgers van Petrus kennen het lot van hun voorgangers en weten wie de baas is. Daarna vindt ze het tijd dat haar onwettige zoon een leuke baan krijgt en hup…daar is paus Johannes XI, eenentwintig jaar oud. Oud genoeg voor die functie volgens Marozia.

Plezier in schrijven

Ik heb plezier in schrijven. Plezier vindt je in het boek over de pausen alleen bij hen. Maar plezier vindt je overal. Dansen kan ik niet, maar deze beeldengroep wel, het plezier spat er vanaf en het lijkt mij een goede tegenhanger tegen die duivelse pausen.

Wil je naar het contactformulier? Klik hier  

Als je mij op mijn persoonlijke Facebook wil volgen, klik hier   

Deel dit artikel