Bijnamen van Nijmegen

Bijnamen van Nijmegen bestaan die?, vroeg iemand mij. Ik heb geen idee. Van veel oude steden hebben de bewoners min of bespottelijke bijnamen om iets wat ze in een ver verleden hebben uitgevreten. Zo noemen ze de bewoners van Franeker klokkendieven. Dat is niet zo best. Die van Genemuiden heten trouwens koolrapen, dat is ook niet bepaald een vrolijke bijnaam. Van Nijmegen? Ik kon niets vinden, helemaal nada. Misschien waren de inwoners van Nijmegen te braaf voor een bijnaam?

Bijnaam Nijmegen

Dus geen bijnamen voor de bewoners. En de stad zelf? Ach, misschien is het een geval van overcompensatie of ouderdom van de stad. Nijmegen heeft er zeven: Nimma (straattaal), Havanna aan de Waal (politiek), Keizerstad (Trajanus, Karel de grote en Barbarossa), Knotsenburg (Carnaval), Nimwegen en 024.

Amsterdam komt niet verder dan Mokum, Venetië van het Noorden, Damsko en 020. Daarentegen barst Amsterdam van de bijnamen voor de bewoners. Maar om nu stoepenschijters of mensenvilders genoemd te worden lijkt me niet iets om trots op te zijn.

Netnummers

024? 020? Met die netnummers is iets bijzonders. De hoofdstad Amsterdam heeft 020, een hoger nummer dan Delft (015) en…dit is belangrijk: 010 van Rotterdam. Kijk zo iets steekt, ze hebben niet alleen het mooiste stadion in Rotterdam maar ook nog eens een belangrijker netnummer dan Amsterdam. Het is puur toeval maar het doet die potschijters (andere bijnaam) wel zeer. Maar ja, ga het maar eens veranderen. Dat geeft problemen met al die tattoos. Neem bijvoorbeeld stuivertje wisselen, lopen die Amsterdammers ineens met het nummer van Rotterdam op hun lijf. Dat kunnen we ze niet aan doen, de geestelijke hulpverlening heeft het al moeilijk genoeg.

Nijmegen, stad van Paraplu’s

paraplu
De paraplu’s boven de koopgoot

Ik kwam op die bijnamen door deze foto. Ik heb niets met paraplu’s, ik vind het ondingen waar je meer last dan gemak van hebt. Hier hangen ze prima en ter plekke verzon ik voor Nijmegen de bijnaam paraplustad . Die paraplu’s hangen boven de koopgoot met daarin de boekhandel Dekker en van de Vegt. Ik wacht in spanning op de dag dat begerige handen mijn stapel nieuwe boeken daar als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Tot dat droommoment zou ik zeggen: kijk bij Kobo-plus voor een gratis origineel boekcadeau voor Sint of Kerst. Speciaal beveel ik aan de pausen en de sprookjes. Die twee mag je rustig hels noemen.

Hier vindt je het contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Deel dit artikel