Paperback writer en gratis e-books.

Dat nummer van de Beatles heeft niets met e-books te maken. Die bestonden nog niet toen ze dit nummer zongen. Het gaat wel over een schrijver die zijn fantastische boek niet kan slijten. Dat ken ik, dat lukt mij ook niet en daarom geef ik ze gratis via Kobo-plus weg of voor de prijs van een paar appels via Kobo.

De pausen, een apart slag volk.

Wie totaal geen probleem had om zijn boek te slijten was de paus en ik bedoel willekeurig welke paus. Die jongens schreven wat af. Heel wat geschriften zagen het daglicht en vonden hun weg naar de gelovigen. Er is zelfs een wiki pagina gewijd aan die bullen. Ook notoire moordenaars als paus Alexander VI zag kans,  tussen vergiftigingen en bedavonturen door, drie bullen te produceren. Maar het hart van de pausen waar ik over schrijf, lag toch meer bij het profane. Zeg maar hun schatkist, hun familie en hun bedspeeltje.

Citaat

Stefanus VI laat het lijk van paus Formosus opgraven. Dat vind ik een beetje luguber en wat volgt komt niet door de filmkeuring. Hij doet hem een proces aan en dat proces heeft de naam van de Kadaversynode gekregen. Stefanus laat het lichaam, voorzien van pauselijke gewaden, op een troon neerzetten.

Dat moet daar een gezellige boel geweest zijn. Ik bedoel, het is warm in Italië, een lichaam vergaat snel. Pausen zijn zo belangrijk dat ze vaak gebalsemd worden. Wellicht is dat balsemen eveneens bij Formosus toegepast. Of wellicht is het lijk nog niet vergaan met als gevolg dat zo’n in de zon zittend kadaver de rechtbank uitstinkt.

De Kadaversynode is een schijnproces waarbij de daden van Formosus als paus ongeldig worden verklaard. Dat resultaat vindt die Stefanus niet genoeg. Nee, die zegeningen die Formosus doet als paus, die zijn onwettig en daar past louter en alleen het afhakken van die drie zegenende vingers bij. En daar zorgt de beul voor of het lijk het uitschreeuwt van de pijn is niet bekend.

Daarna begraven ze hem opnieuw. Tot Stefanus spijt krijgt van zijn zachtmoedigheid, hij laat Formosus opnieuw opgraven en in de rivier de Tiber gooien. Lekkere jongen die Stefanus.

Muziek

Ik hou van popmuziek: drie gitaren en een drumstel. Paperback writer is een van mijn favorieten. Maar de mooiste muziek zit tussen de noten. Dat is een doordenker.

goudgeel graan
goudgeel graan voor brood en bier

Van een wandeling in de stilte van de bossen en uiterwaarden knap ik op, alhoewel stilte in Nederland een rekbaar begrip is, altijd klinkt de beschaving door in de ruisende bossen. Van een goudgeel graanveld geniet ik.

Hier vindt je het contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Deel dit artikel