Sprookjes

Ik heb het over legendes gehad. Sprookjes zijn ook legendes. Nu heb ik mij er al eens aan bezondigd de mierzoete sprookjes van Disney om te bouwen naar wat realistische niveau. Hier heb ik er een aantal met ook een wat gruwelijker einde dan de verfilmingen door Disney.

De rattenvanger Van Hamelen

In het gekuiste sprookje leidt de rattenvanger al fluitspelend de kinderen het dorp uit. Hij laat ze pas vrij als de bewoners betalen. Dat gebeurd. Eind goed, al goed.

Helemaal niet.  Hij is een rattenvanger, die zijn meestal niet van het zoetsappige. Dus neemt hij wraak. Hij leidt ze allemaal de stad uit en lokt de kinderkens net als de ratten naar de rivier. Alle kindertjes verdrinken.

Hoe kennen we de echte afloop? Simpel. Een kreupel joch kon ze niet bijhouden en overleefde het. Of zoals Johan Cruijff zei “Elk nadeel heb z’n voordeel.”

Het sprookje van Sneeuwwitje

Sneeuwwitje is ook zo’n sprookje waarmee gesold is. Ik heb zelf daaraan meegedaan en een versie gemaakt waarin sneeuwwitje niet rein en onschuldig wit is maar pikzwart en vol gemene streken. In de versie van Disney loopt het allemaal goed af. Te paard rijdt sneeuwwitje met haar prins de toekomst tegemoet.

Er is ook een versie waarin de jager Sneeuwwitje niet dood maar haar ontvoert en meeneemt naar zijn eigen kasteel. De prinses wordt wakker geschud van de hotsende koets en valt tegen alle kanten aan. Dat pikt ze niet. Enfin, ze leggen de ruzie bij en spelen het spel van het beest met de twee ruggen. Na de vurigheid van het spel vergeten ze niet de boze koningin te straffen. Ze laten haar dansen in gloeiend hete schoenen tot ze sterft. Ik heb altijd al geweten dat van dansen niets goeds kan komen.

Het sprookje van Doornroosje

In de gekuiste versie wordt Doornroosje door een vloek honderd jaar slapend gehouden. De prins op het witte paard kust haar wakker en ze leefden nog lang en gelukkig.

sprookjes
De slapende Doornroosje. De schone slaapster, bron Meertens. Knaw.nl

Dat sprookje heb ik ook bewerkt.  Ik heb het netjes gehouden. Het origineel is tamelijk schokkend en van voor het #MeToo tijdperk. Kort door de bocht komt het hierop neer. Ze raakt inderdaad door een naald in haar vinger in coma. Daar komt een gehuwde koning achter. Die komt langs, klimt door een raam naar binnen en vergrijpt zich aan de slapende Doornroosje.

Negen maanden later bevalt de slapende Doornroosje van twee kinderen. Een sprookje zou geen sprookje zijn zonder feeën en die leggen de kinderen aan haar borst. Een van de baby’s  zuigt aan haar vinger, in plaats van haar borst, en sappelt de naald los. Doornroosje wordt wakker.

De boze koningin

De vrouw van de koning is woedend als ze achter het bestaan van de kinderen komt. Let wel, ze is niet kwaad om het misdrijf van haar man maar om het resultaat. Ze probeert Doornroosje en haar twee kinderen te doden. De koning komt er achter en vermoordt zijn vrouw. Doornroosje valt voor haar voormalige verkrachter en praat het gebeuren recht (het was seks voor het huwelijk). Ze trouwen en leefden nog lang en gelukkig! Het blijft een sprookje met een dubieuze smaak.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account

Deel dit artikel