Sint Juttemis

Sint Juttemis
Sint Juttemis van Aimé Tollenaar in Breda.. Bron/maker: Ronn

Tot Sint Juttemis hoor je niet zo vaak meer. Misschien komt het omdat je de mensen, die je tot nooit meer toewensen, ook nooit meer ziet. Zo iets noemen we in goed Nederlands een selffulfilling prophecy ofwel een zelf vervullende voorspelling. Het vreemde is: er bestaat geen Sint Juttemis. Toch heeft de niet bestaande Sint Juttemis op 17 augustus zijn feestdag. De katholieke kerk kent voor die dag vier heiligen: Jeroen, Hiero, Clara en Hyacinthus. Daar is geen Sint Juttemis bij.

Oorsprong van Sint Juttemis

Tot sint-juttemis wachten, wachten op iets wat nooit komt, gaat terug tot de kroniek van Roermond uit 1577. Waar de naam precies vandaan komt weten we niet. Het barst van de verklaringen. De verklaring, die mij het meest aanspreekt, is de verbastering van jodenmis. Joden kennen geen mis, die logica snap ik.

Er is nog zo’n niet-bestaande feestdag: Sinternuit. Spreek het uit als “Sinter-Noe-wèt” en het betekent Sinter-nooit. Of het wat met Sinterklaas te maken heeft is mij niet bekend. Het zou kunnen want vanaf een bepaalde leeftijd bestaat Sinterklaas niet meer.

Het schip van Sinternuit

Het Schip van Sinternuit is volgens een sage het grootste schip dat op de wereldzeeën vaart, althans dat beweren veel matrozen en schippers. Zo ongeveer als de Vliegende Hollander maar dan groter. De masten zijn zo hoog, dat als de schipper jongens naar boven stuurt om de zeilen vast te maken, de jongens als oude mannen terug komen. Kijk, zo iets overtuigt mij direct van de waarheid van het verhaal.

Alternatieven voor Sint Juttemis

Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen, is ook zo’n uitdrukking voor iets wat nooit gebeurd. Ik heb er nog een paar gevonden.

Als de Keyser op den kordewagen compt. Voor onze tijd betekent dat zoveel: als de koning in een kruiwagen komt. Dat gaat inderdaad nooit gebeuren. Heb je die nieuwe boot van hem gezien, de Wajer 55? Dat ding is zestien meter lang. Nee, geen kruiwagen voor onze koning.

Als de klaver uit ’t veld is. Sorry, deze kan niet meer gebruikt worden. Die is uitgekomen. Heb je de oranje velden gezien? Met glyfosaat spuiten de boeren alles dood, dus is de klaver uit het veld verdwenen.

Gemeenschappelijke noemer

Vooruit nog een dan. Als de politie weer per varken komt. De tijd is niet ver weg dat de politie helemaal niet komt, laat staan op een varken.

Wat al die zienswijzen gemeen hebben is het woord Als. Met andere woorden, in het spreekwoord zit het ongeloof al ingebakken.

NB. Van mijn fantasy trilogie ‘De tovenaarstweeling’ is deel 1 ‘Draken, reuzen en zwarte dwergen’ verkrijgbaar. Als je wilt bestellen of weten wat je kan verwachten, lees dan het eerste stuk (inkijkexemplaar, onderaan).

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Deel dit artikel