De geheimen van de Tempeliers

De meeste Tempeliers ontsnapten op tijd naar Engeland en op dat moment ontstonden de verhalen over geheimen. Volgens sommige verhalen zouden de Tempeliers met vijftig beladen paarden zijn gevlucht en met acht schepen naar zee zijn gegaan. Een ander verhaal spreekt over het smokkelen van de schat uit Parijs met drie gecamoufleerde vrachtkarren. Dit konvooi bereikte Boulogne-sur-Mer. Daar lag de vloot van de Tempeliers. Van daaruit verscheepte ze de schat naar Engeland of Schotland. En waar is de heilige graal en de Ark des Verbonds gebleven?

Het stilzwijgen van de Tempeliers

De Tempeliers vestigden hun eerste hoofdkwartier op de Tempelberg in Jeruzalem. Daar zou volgens de overlevering de grote Tempel van Salomo gestaan hebben. Natuurlijk voerden de ridders opgravingen uit op zoek naar allerlei voorwerpen zoals de Ark van het Verbond, de Heilige Graal en de Heilige Lans. Dat zeiden ze. In werkelijkheid zochten ze gewoon ordinair naar goud. Het gerucht gaat dat ze de heilige graal vonden. Over de opgravingen zwegen ze. En dat roept nog steeds vragen op.

Bestaan de Tempeliers nog?

Als ze nog bestaan heeft niemand ze tot nu toe gevonden. Geruchten en theorieën zijn er genoeg. Zo zouden de Tempeliers de eerste vrijmetselaars geweest zijn. Ze zouden ondergedoken zijn in Schotland en van daaruit met hun schat naar Noord-Amerika gevaren. Hier komt een gerucht uit voort dat op het eilandje Oak Island de fabelachtige schat van de Tempeliers begraven ligt. Op dit eilandje voor de kust van Nova Scotia spitten gelukzoekers als honderden jaren in de grond. De opgravingen veroorzaakten al zes doden, wegens het instorten van de wanden van de instabiele kuilen. Gevonden is er nog niets. Ik denk dat het gebakken lucht is.

De heilige graal

De geheimen van de Tempeliers
De heilige graal van Valencia. Bron: visitvalencia.com

De Tempeliers zouden de heilige graal gevonden hebben en meegenomen uit het heilige land. Ik bedoel dan de echte heilige graal. Er zijn er namelijk meerderen. Alleen al in Europa bestaan zo’n tweehonderd kanshebbers voor de heilige graal. In de kathedraal van Valencia kan je de graal bekijken. De basiliek van Leon stelde hun exemplaar tentoon tot het te druk werd en het kleinood weer in de schatkamer verdween. Jozef van Arimahtea is volgens de overlevering naar Engeland gereisd. Daar zou hij de Graal hebben begraven onder Glastonbury Tor. Zo kan ik nog wel even door gaan met mogelijke vindplaatsen.

Echte en onechte relieken

Van de relieken van het heilige kruis kan je een schip bouwen. Geen groot schip geef ik toe. Hetzelfde geldt voor de heilige lans. Ook daarvan bestaan er meerderen. Er schijnen meerder hoofden van Johannes de doper in reliekenhouders zijn verwerkt.

Ach, hoe gaat dat met relieken. Een handige monnik schreef een mooi stuk perkament, hing er een serie lakzegels aan, zorgde voor een corrupte handelaar, wat overtuigende getuigen; et voilà daar was de heilige graal. Het meest waarschijnlijke is dat de heilige graal niet bestaat. Die is door schrijvers vanaf de 12de eeuw opgevoerd.

De Ark des Verbonds

De geheimen van de Tempeliers
Bron: Anne Burgess / Rosslyn Chapel / CC BY-SA 2.0

De Ark des Verbonds, de kist met daarin de Tien Geboden, zouden de Tempeliers gevonden hebben onder de tempel van Salomo. Maar de tempel werd volgens de Hebreeuwse bijbel in de zesde eeuw voor Christus geplunderd en vernield door de Babylonische koning Nebukadnezar II. Die heeft de Ark des Verbonds echt niet over het hoofd gezien. Wie de Ark toch wil vinden kan het beste naar Schotland, naar Rosslyn Chapel gaan. Daar in de kapel, wat meer een mooie kerk is, moet de Ark des Verbonds verstopt zijn door de Tempeliers. Het probleem is dat Rosslyn Chapel pas vanaf 1446 gebouwd is en de Tempeliers in 1312 zijn opgeheven. Hoe dan ook, succes met de zoektocht.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Het eerste verhaal van de tempeliers vindt je hier

Verhaal twee van de tempeliers lees je hier

Dit is verhaal drie

Deel dit artikel