De Kruisridders en vloek van de tempeliers

de kruisridders
de brandstapel. Bron:  Johann Jakob Wick, Zentralbibliothek Zürich

Door folteringen, daar was men in die tijd nogal makkelijk mee, dwong men valse bekentenissen af van de Tempeliers. In 1312 werd de ridderorde officieel opgeheven. De grootmeester, Jacques de Molay, vond de dood in de genadeloze vuurzee van de brandstapel in het hart van Parijs. Voordat de vlammen hun werk deden, riep hij luidkeels uit: “Laat het kwaad degenen treffen die ons op valse gronden hebben veroordeeld. God zal onze dood wreken.” Net als bij de vloek van Toetanchamon kwam de vloek uit. Binnen een maand stierf paus Clemens. Er is een verhaal dat de kerk waarin zijn lichaam lag, door de bliksem getroffen werd en uitbrandde. Acht maanden na de moord op Jacques de Molay kreeg Filips een fatale hersenbloeding.

De afloop

Filips kreeg de bezittingen niet in handen. Die waren van de paus en hij droeg ze over aan de hospitaalridders. Filips was niet voor een gat te vangen en legde hen een belasting op van 200.000 pond voor de kosten van het tijdelijke beheer.

Jacques de Molay kreeg een gedenkplaat op de plek waar hij de vuurdood stierf.

Filips lag ongestoord begraven in de kathedraal van St.Denis. Daar lagen alle Franse koningen. Tot de Franse revolutie. Hoe gaat dat met revoluties? Je ruimt je voorgangers op. We spreken schande van het kapot schieten van beelden door de Taliban. Driehonderd jaar geleden kon men in hartje Europa er ook wat van. Alle grafkelders van de franse koningen werden leeggehaald. Meer dan 170 personen groeven de revolutionairen op en storten hun voormalige heersers in putten. De resten werden bedekt met ongebluste kalk en grond.

Waarom liep het fout met de Kruisridders.

Daarvoor moeten we kijken naar de andere ridderorden uit het heilige land, de Johannieters en de Duitse orde. De Muzelmannen verdreven ze uit het heilige land. De Johannieters kwamen op Malta terecht waar ze de baas bleven tot Napoleon hun bezittingen in Frankrijk in beslag nam. Vervolgens pikten de Engelsen Malta in.

De Duitse orde stichtte een eigen staat in Pruisen en ging uiteindelijk naadloos over in de Duitse vorstenhuizen.

Pen versus zwaard

De pen is machtiger dan het zwaard, zeggen ze. Ze hebben het mis. Ook vandaag is het zwaard machtiger dan de pen. Kijk naar Oekraïne. Daar legt de pen of het geld (sancties) het af tegen het zwaard (de speciale operatie). Tot nu toe.

De tempeliers hadden met hun geld invloed op de paus en de Franse koningen. Ze dachten dat ze macht hadden. Ze hadden het mis.

De Johannieters en de Duitse orde pakten het slimmer aan. Die hadden weinig invloed omdat ze ver van de paus en koningen verwijderd waren. Ze stichten een eigen staat. Hun ordes hadden grond en onderdanen. Ze hadden macht.

Waarom praten we nog steeds over de Tempeliers?

Met de kruisridders was het afgelopen. Waarom praten we er dan nog over? Dat is vrij simpel. Vanwege de mythes rond verdwenen schatten en niet te vergeten de heilige graal.

Indiana Jones liet de heilige graal uit z’n vingers glippen. Dan Brown schreef met de Da Vinci Code een wereldhit. Twaalf wagens vol goud en zilver reden de Tempeliers Parijs binnen om een nieuwe kruistocht te financieren. Waar is dat goud gebleven? Maar er zijn meer vragen. Wat ligt verborgen in de geheime archieven van het Vaticaan? Hadden de Tempeliers de heilige graal in bezit? Vonden de Tempeliers de Ark des Verbonds?

Volgende keer ga ik daar verder op in.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel