Filips IV

Pausen gaven hun macht over de tempeliers niet zomaar aan de koning. Filips IV had een stevige klus op zijn schouders geladen. De pausen uit de middeleeuwen kan je niet vergelijken met de pausen van vandaag de dag. Pausen en koningen verkeerden in dezelfde sociale kringen, Pausen waren van adel en hadden, zeker bij een Italiaanse paus, vaak uit dezelfde borst gedronken als de machthebber waar hij zaken mee moest doen. Het verschil tussen hen was dat pausen altijd de hoed van Sinterklaas op hadden en niet trouwden. Dat maakte de pausen niets uit, hun bed werd warm gehouden en niemand die er wat van zei.

Eerst probeerde Filips het bij Bonifatius VIII, lid van de belangrijke adellijke familie Gaetani. Die weigerde botweg om zijn tempeliers te laten vallen. Filips was niet gek, hij zocht aansluiting bij de vijanden van de Gaetani’s, de familie Colonna. Samen met die familie slaagde Filips erin Bonifatius gevangen te nemen. Dat duurde niet lang. Na drie dagen van rellen en onrusten bevrijdde de bevolking de paus. Veel profijt had Bonifatius daar niet van. Als gevolg van de mishandelingen stierf hij binnen een maand.

Hoe fikste Filips het?

De volgende paus, Benedictus XI weigerde ook Filips de vrije hand om de Tempeliers te grazen te nemen. Benedictus lag constant overhoop met de Italiaanse vrienden van Filips, de kardinalen uit de familie Colonna. Het werd de paus te heet onder de voeten, hij ontvluchtte Rome, werd ziek en stierf. Kwade tongen beweren door vergiftiging met vijgen.

Filips had intussen zoveel invloed gekregen in Rome dat het conclaaf van kardinalen koos voor Clemens V. Die kwam uit Frankrijk, benoemde negen Franse kardinalen op een totaal van twaalf. Ongeveer zoals Trump het hooggerechtshof conservatief maakte. Vervolgens verhuisde Clemens V de heilige stoel van Rome naar Avignon in Frankrijk. Filips had voortaan de pausen aan een lijntje. De koning kon eindelijk zijn gang gaan. Dat deed hij. In één nacht verloren de Tempeliers alles, hun goederen en hun leven. De belangrijkste leiders eindigden op de brandstapel.

Het proces

Filips IV
zuipen als een Tempelier. Tempelier is een Belgisch bier. Het wordt gebrouwen door Brasserie du Bocq

De Tempeliers hadden een slechte naam. Nog steeds zeggen we “zuipen als een tempelier” en dat is niet voor niets. Maar zomaar de kop eraf slaan ging niet. Filips loste het keurig volgens de regels op. Hij beschuldigde de tempeliers van ketterij. 127 beschuldigingen had hij verzameld. Dat moet echt een satanische bende geweest zijn, die Tempeliers. Of het was doorgestoken kaart wat meer voor de hand ligt. Grofweg kwam de ketterij erop neer dat ze bij hun inwijding pisten op het kruis, ze sloegen nieuwe broeders op hun achterste en aanbaden afgodsbeelden met kattenhoofden. Het is dezelfde klinkklare onzin als de verhalen van complotdenkers. Het verschil is dat je in de middeleeuwen op de brandstapel eindigde. Pas zevenhonderd jaar later maakte het Vaticaan documenten bekend die de onschuld van de tempeliers aantoonde.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Hier vindt je verhaal een

Deel dit artikel