Doornroosje.

Doornroosje
Doornroosje tussen de rozen

Dit Doornroosje is niet het sprookje van de gebroeders Grimm of een van die andere suikerzoete versies.  Dit is het echte sprookje.

Doornroosje heeft zich helemaal niet geprikt aan een naald. Ze kan niet spinnen. En een vervloeking bij haar geboorte? Een heks in de buurt? Daar is niets van waar. Honderd jaar slapen? Dat bestaat niet. En een heel kasteel honderd jaar in slaap? Hoe blijf je in leven en hoe zit het met je pensioenopbouw? Bij niet betaalde aanslagen komt de belastingdienst en die legt beslag op het huis. Zonder pardon smijten ze je op straat, slapend of niet. Kortom honderd jaar slapen is tamelijk ongeloofwaardig: het stuit al snel op wetten en praktische bezwaren.

Oké, Doornroosje valt min of meer in slaap maar de aanleiding is veel prozaïscher: iemand moet en zal haar moeder als vrouw hebben, vermoordt de graaf en slaat het kasteel kort en klein. Meer moorden volgen, gelukkig niet van onschuldige kinderen. En ja, een koningszoon treedt op en die hoeft zich niet door een doornhaag te worstelen.

Doornroosje wakker kussen? Wel nee. De prins kust haar en Doornroosje kust met plezier en enthousiasme terug.

Citaat

De oude min hield die slapeloze nachten, waarin ze die twee tortelduifjes in de gaten hield, niet vol. Al een paar keer was de oude min boven bij Doornroosje en Floris in slaap gesukkeld, tot vreugde van de twee geliefden. Tja, voor de geliefden was de geest sterk maar het vlees zwak. Na een maand moest Doornroosje Floris en haar oude min vertellen dat ze een kind van Floris verwachtte. Paniek, paniek. Wat te doen? Het makkelijkste deed prins Floris onmiddellijk, hij viel op z’n knie en vroeg Doornroosje met hem te trouwen. Doornroosje zei direct ja. Met z’n drieën bedachten ze plannen. Uiteindelijk bleef één idee over: de moeder van Doornroosje kende het tegengif. Zodoende moesten ze de moeder van Doornroosje redden uit de klauwen van de hertog. De vraag was hoe pakten ze dat aan?

‘s Morgens, de prins lag net te slapen of de lijfwacht schudde hem paniekerig wakker: “Heer, alarm, de hertog nadert met een troepenmacht en die heeft vast niets goeds in de zin.”

E-book

Wil je meer lezen over de helse sprookjes? Deze link leid je naar Kobo.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel