Joris

helse sprookjes
Moord, diefstal, roof

Joris is in feite Joris en de draak. Je denkt, oude koek, dat sprookje ken ik. Dat denk je verkeerd: dit is niet de geromantiseerde mierzoete versie. Dit is het authentiek sprookje. Om met de deur in huis te vallen: de held heet Joeri en niet Sint-Joris. Natuurlijk bestaat de draak, zo heet het sprookje. Dat is een hele aardige draak, niet een draak, die mensenoffers wil. Hij heeft geen vier koppen, wel nee, dat bestaat alleen in een pretpark. Joeri is helemaal geen schildknaap of ridder: hij is een doodgewone molenaarszoon. Bij toeval komt hij in de drakendoders business terecht en wordt Sint-Joris. Iedereen denkt dat Joeri de held is, Joeri weet beter: de werkelijke held is Tito. Het is meer een sprookje van slimheid en minder van geweld.

Citaat

“Heb ik het goed begrepen, ik moet uw dochter Anna naar de draak brengen?“ vroeg Joeri en voor de zoveelste keer negeerde hij Tito die zei dat ze hem moesten smeren.

“Liever niet en daarom vroegen we een vrijwilliger om de draak te doden. De voorraad helden is op en jij bent onze nieuwe drakendoder.”

“Levert dat doden van die draak wat op? Voor niets gaat de zon op,” zei Joeri. Voorlopig hield hij zijn rol als vrijwilliger vol, die meid was verdomd leuk en vriendelijk glimlachte ze naar hem.

“Ja, als je de draak dood, sla ik je tot ridder en krijg je Anna als bruid.”

Rechtop schoot Joeri, naar Tito luisterde hij niet meer. Anna als bruid sprak Joeri aan, hij vond haar meer dan leuk en ze lachte naar hem. Dat vond Joeri een prima begin. Tito blafte de hele tijd door: “Niet doen, niet doen, laten we hard weglopen.”

Joeri klopte Tito op de kop en zei: “Tito stil, hier neem een bot en hou je mond dicht.”

Tegen de graaf zei Joeri: “Heer graaf, ik dood de draak voor de stad op een aantal voorwaarden. Ik kies uit de stapel harnassen een wapenuitrusting, ik wil dat de handelsreiziger Piet met het groene hoedje gearresteerd wordt, die rotzak heeft mijn truffels gestolen en ik wil een paard.”

E-Book

Wil je meer lezen over de helse sprookjes? Deze link leid je naar Kobo.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel