Het zelden belopen pad deel 1

Van lopen wist de man niets. Lopen? Zijn mantra dreef hem voort: “Stap na stap, stap na stap naar haar.”

het zelden belopen pad
het zelden belopen pad

Zijn mantra, de weg en haar gedichten: voor meer was geen ruimte in zijn hoofd. Het alles verzengende verlangen naar haar beperkte zijn innerlijk zicht.

Haar gedichten vibreerden door zijn lijf; dat was de lijn die hen verbond. Eten, drinken of slapen: hij maalde er niet om. Zijn ongewassen lijf, de kapotte kleren: hij merkte het niet.

Dagen telde hij niet. Regen, zon, wind, hij voelde het niet. De weg was druk, hij zag het niet. Dit was zijn pad; het pad naar Emma, zijn liefde, naar zijn antwoord. Het antwoord op de zielsverscheurende vraag: “Waarom verdween je?”

Moe, vuil, ogen die desperaat niets zagen. Haar afwezigheid was zijn ijkpunt. Emma vinden was zijn queeste.

Hij had het goed voor elkaar in de stad. Die stad met zijn huis, zijn vrienden, zijn baan. Die stad, nu betekenisloos voor hem. Die stad waar hij Emma ontmoette, waar ze drie weken, voor hem drie eeuwen, van elkaar hielden, de liefde consumerend. Vol vervoering lag hij daar, tussen de verfomfaaide lakens, genietend van haar stem.

Ze zong over haar dal, haar paradijs, haar Shangri-La; ze zong over het archaïsche leven daar in die verstilde vallei. Afwezig zong ze het voor hem, staand voor de spiegel. Kledingstukken gleden, schijnbaar gedachteloos door haar handen. Laag voor laag kleedde ze haar naaktheid, maakte ze haar lichaam klaar voor een nieuwe dag.

De hele dag was haar nieuwste iPhone binnen handbereik. Natuurlijk, ze was een moderne vrouw. Ze vertelde hem dat de zuigkracht van haar dal aan haar trok. Het dal waar ze geboren was, het dal zonder internet. Een grapje, dacht hij. Haar gedicht over de rustieke samenleving; hij liet het zijn oren passeren. Het lied over haar gelukkige leven daar, hij luisterde wel maar hij hoorde het niet. Haar gedicht ‘de hemel op aarde’; hij geloofde het niet.

(wordt vervolgd)

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel