pausenporno en heilige pausen
Foto van Dawid Skalec

Kadaversynode

De Kadaversynode doet vandaag de dag nog steeds de rillingen door het Vaticaan stromen. Het speelt rond het jaar 900. De kerk zit in het centrum van de macht en adellijke families vechten elkaar de tent uit om een zoon op de stoel van Petrus te krijgen. Dat betekent namelijk macht en geld. Het wordt liederlijker en liederlijker in Rome.

Wil je meer lezen over de kerk, als Sodom en Gomorra in Rome? Klik hier. Het is als e-boek gratis te lezen bij Kobo-plus

Paus = macht = rijk

Alle adellijke families weten dat wie toegang tot de paus heeft, de macht in de kerk bezit. En dat is vaak heel lucratief, vooral voor de eigen portemonnee of familie.

Bijgevolg vecht Jan en alleman, tenminste uit de hogere kringen, om die winstgevende macht. Dat geeft regelmatig een hoop gedonder. Het begint ongeveer bij paus nummer honderdenzes. Die heeft, sorry die had, een vrouw en een kind. De broer van, hoe kan het ook anders, de tegenpaus vermoordt die vrouw en dat kind. Zelf wordt nummer honderdenzes, volgens de geruchten, vergiftigd. Tja, hij is aanhanger van de verkeerde partij.

Politieke tegenstanders vermoorden de volgende kerkleider, nummer honderdzeven, want die luistert ook naar de verkeerde groep. Zo’n tijd is het. Let wel, dit is de opmaat voor wat in het verschiet ligt.

Spoleto

Even is het rustig tot de invloed van de adellijke familie van Spoleto sterk toeneemt en paus honderdtien zalft Guido van Spoleto tot koning van Italië.

De volgende kerkleider neemt geen risico en wijdt als de volgende koning van Italië de erfgenaam van Spoleto. Wat later krijgt die paus daar spijt van: hij stapt over naar de tegenpartij. Op dat moment komt het gedonder rond de heilige stoel serieus op gang.

Het overlopen van die paus, Formosus, is misschien op dat moment een diplomatiek slimme zet want hij komt ermee weg en er zijn geen verhalen dat hij een niet natuurlijke dood sterft. Zijn tegenstanders nemen postuum wraak op hem, ze doen hem een proces aan.

Het komt voor dat iemand tijdens een proces overlijdt waardoor de rechtbank moet besluiten om wel of niet het proces voort te zetten. Maar iemand na het verwisselen van het tijdelijke voor het eeuwige voor de rechter slepen? Bij mij komt het over als luguber, bizar, ziek, bespottelijk of buitenissig.

Kadaversynode

De opvolger van Formosus heet Bonifatius VI. Die kiezen de kardinalen, na een oproer, tot paus. Hij is al tweemaal uit het priesterambt gezet vanwege immoreel gedrag. Toch vormt dat geen beletsel om hem tot kerkleider te kiezen, dat gedrag past in die tijd blijkbaar prima bij het pausschap. Overigens duurt zijn pontificaat slechts vijftien dagen, ze krijgen zeker spijt van de keuze! Hoe hij sterft, is niet bekend.

Bonifatius mist, behalve een moreel kompas, blijkbaar het vermogen om aan te voelen hoe de vlag erbij hangt. Hij is aanhanger van de tegenpartij en het verhaal gaat dat zijn opvolger paus, Stefanus VI, hem vermoordt. Waarom? Dat is niet moeilijk te raden, Stefanus VI hoort bij de partij van Spoleto.

En als de rust ogenschijnlijk is teruggekeerd, wat doet paus Stefanus vervolgens?

Stefanus VI laat het lijk van paus Formosus opgraven. Dat vind ik een beetje luguber en wat volgt, komt niet door de filmkeuring. Hij doet hem een proces aan en dat proces heeft de naam van de Kadaversynode gekregen. Stefanus laat het lichaam, voorzien van pauselijke gewaden, op een troon neerzetten.

(Wordt vervolgd)

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram-account.

Deel dit artikel